Twee winnaars tijdens Corus-toernooi

Magnus Carlsen en Levon Aronian hebben beslag gelegd op de eerste plaats van het 70ste Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De twee grootmeesters delen de eerste en de tweede prijs van in totaal 17.000 euro.

Aronian trad in de laatste ronde aan tegen de sterkste schaakster van de wereld, Judit Polgar. Deze wedstrijd eindigde snel in een remise. Carlsen moest in de laatste ronde tegen Teymour Radjabov. Ook voor de 17-jarige Noor zat er niet meer in dan een remise. Door dit resultaat eindigde Radjabov op een gedeelde derde plaats met wereldkampioen Viswanathan Anand. Anand moest in zijn laatste partij tegen de ex-wereldkampioen Vladimir Kramnik. Ook deze wedstrijd eindigde in remise.

De mooiste partij kwam vandaag op naam van Peter Leko. Leko won in 27 zetten van Shak Mamedjarov. "Leko zette zijn ruimteoverzicht in elk geval knap om in een winnende stelling, al hielp zwart hem er een handje bij", aldus Sokolov, die dagelijks 250 euro uitkeerde aan de winnaar van de mooiste partij. Deze kwam vandaag dus op naam van Peter Leko.

Onze landgenoot Loek van Wely moest in de laatste ronde aantreden tegen Vassili Ivantsjoek. Van Wely speelde remise en dit betekende dat Ivantsjoek de enige speler is die ongeslagen bleef. "Het ging weer niet naar wens vandaag", vertelde Van Wely. Hij vervolgt: "In de opening had ik zetten omgedraaid, waardoor ik slecht kwam te staan. Er zat niets anders op dan iets te ondernemen. Ik offerde een pion en zocht het in verwikkelingen. In lichte tijdnood maakte Tsjoek een fout, waarna ik ondanks een pion minder remise had. Het is jammer, ik heb een leuk toernooi gespeeld maar het had zoveel leuker kunnen zijn. Ik heb teveel stellingen weggegeven. Elopunten heb ik echter niet verloren. Dat is mooi meegenomen", aldus een licht teleurgestelde Van Wely.