Jaaroverzicht 2007: De crash van het jaar

De BMW-coureur Robert Kubica is de grootste geluksvogel van het seizoen. In de Grand Prix van Canada overleeft hij namelijk een enorme crash. In de eerste ronde na een safety-car-periode raakt hij de wagen van Jarno Trulli en schiet op volle snelheid uit de flauwe bocht, die vooraf gaat aan de haarspeldbocht. Hij komt door de kerbstones los van de grond, schampt een betonnen muur en knalt vervolgens vol op de volgende. De zijkant van de wagen wordt compleet vernield en het wrak begint te rollen. Aan de andere kant van de baan raakt de BMW een vangrail en komt uiteindelijk op de zijkant tot stilstand.

De baan is bezaaid met brokstukken en iedereen vreest het ergste als de coureur uit de monococque wordt gehaald. De baan wordt schoongemaakt en de wedstrijd gaat verder en 's avonds komt het verlossende bericht dat Kubica slechts lichtgewond is geraakt. Een lichte hersenschudding en een verstuikte enkel zijn de enige resultaten van de klap, waarin de coureur 85 g te verduren heeft gehad. Toch verbiedt de FIA de coureur om van start te gaan in de Amerikaanse Grand Prix, die slechts een week later plaatsvindt.

Mark Webber was de haarspeldbocht al voorbij toen het ongeluk gebeurde en dacht even dat de BMW de muur over zou gaan. In de toekomst is dat in elk geval niet meer mogelijk: op aangeven van de FIA wordt de muur voorzien van een extra hek. Tevens zal de muur dichter naar het asfalt en onder een andere hoek worden geplaatst.

De crash van Kubica

Submitter:  Bron: FOK!sport