NOC*NSF geeft Holland Acht op

Het NOC*NSF lijkt het het vertrouwen in de Holland Acht te hebben opgegeven. De roeiers en hun coach zeggen zelf niet meer financieel ondersteund te worden door het grootste Nederlandse sportorgaan. Door dit besluit lijken de Olympische Spelen van volgend jaar in Peking een stuk verder weg te zijn voor de roeiers.

Door het intrekken van de financiële steun van het NOC*NSF loopt de Holland Acht tienduizenden euro’s mis, die het nodig heeft voor kwalificatie. Nu zal er gezocht moeten worden naar alternatieven, zoals sponsoren.

Volgens Chef de Mission voor Beijing, Charles van Commenée, is de conclusie van de roeiers iets te snel genomen. "Voor mij telt maar één ding en dat is medailleperspectief. Ik ben nog in gesprek met de roeibond. Dat wij de steun aan de acht hebben ingetrokken, is voorbarig", aldus van Commenée.

De Holland Acht had al een nominatie op zak, maar doordat het team tijdens het WK in München tiende werd, liep het rechtstreekse kwalificatie mis. De enige kans om nu nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen is in juni tijdens de Wereldbekerwedstrijd in het Poolse Poznan.

Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta behaalde de Holland Acht nog de gouden medaille. Acht jaar later in Athene werd het roeiteam tweede achter de Verenigde Staten. In 2000 in Sydney werd Nederland achtste en laatste in de finale.