Oranje wacht mogelijk Poule des Doods

De kans dat het Nederlands elftal in een loodzware poule terecht komt op het EK 2008 is levensgroot. Ook in 2006, op het WK in Duitsland, trof Oranje het niet wat tegenstanders betreft. Toen kreeg het gezelschap van Argentinië, Ivoorkust en Servië.

Twee jaar later dreigt er wederom een Poule des Doods. Dit wordt veroorzaakt door de potten waarin landen worden ingedeeld wanneer de UEFA de loting doet op 2 december. In de eerste pot zitten de twee organiserende landen Zwitserland en Oostenrijk. Het derde ticket is voor de regerend Europees kampioen Griekenland. Het laatste plekje in de eerste pot is voor het land dat als hoogste genoteerd staat op de UEFA-ranglijst. Het geval wil dat dat Oranje is.

Alleen Duitsland kan Nederland nog passeren op de ranglijst. Dan moeten onze oosterburen wel winnen van Wales en moet Oranje verliezen van Wit-Rusland. In dat geval ontloopt Nederland pot één. In de tweede en derde pot zitten tegenstanders die sterker zijn dan de drie landen in pot één. Onder meer Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje bevinden zich in één van deze twee potten. Hoogstwaarschijnlijk komen daar de nog ongeplaatste landen Engeland en Portugal bij.