Opnieuw bedreigen problemen WK 2010

Opnieuw tegenslag voor het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Nadat eerder al problemen met de slechte infrastructuur en hoge criminaliteit aan het licht kwamen, dreigen nu massastakingen de bouw van de stadions compleet lam te leggen. Het bouwschema komt hierdoor nog meer onder druk te staan.

Ruim duizend bouwvakkers van het Moses Mabhida-stadion in Durban eisen meer loon en veiligere werkomstandigheden. Om deze werknemers bij te staan riep de Nationale Bond voor Mijnwerkers (NUM) gisteren dat het werk binnen 48 uur zal worden neergelegd. Op tien plaatsen zal het werk worden neergelegd, in alle gevallen gaat het om plekken waar nieuwe stadions worden gebouwd dan wel worden gerenoveerd.

Bouwbedrijven zouden de krappa schema’s gebruiken om arbeiders onder druk te zetten. De NUM wil dat arbeiders in Durban een maandelijkse bonus krijgen uitbetaald van omgerekend 150 euro. Onderaannemers die minder dan het minimumloon betalen moeten zich aan de wet houden zo stelt de NUM. "Goedkope propaganda kan een uurloon van 6 rand (0,60 euro) niet rechtvaardigen", aldus Bonginkosi van de NUM.

Mogelijk zullen de stakingen de megarenovatie van Soccer City niet treffen. In Soccer City te Johannesburg zal het WK 2010 officieel worden geopend. "Wij zijn pro-actief in gesprek met de bonden en willen een bonusregeling voor de mensen organiseren. Aan de andere kant: in Zuid-Afrika is een afspraak ook zo weer van tafel", zo verklaarde Stan Aarts, woordvoerder van een Nederlands bouwbedrijf.