Europese titel voor dressuurploeg

De Nederlandse dressuurruiters zijn erin geslaagd de Europese titel in de landenwedstrijd te veroveren. Nederland doorbreekt hiermee eindelijk de hegemonie van Duitsland, dat vanaf 1965 alle Europese titels won.

Voor Nederland kwamen vandaag Anky van Grunsven (Keltec Salinero) en Imke Schellekens (Sunrise) in actie. Na de eerste dag ging Duitsland nog aan de leiding, maar nadat Van Grunsven vandaag met 77,458% de beste score van de dag neerzette nam Nederland de leiding. Nadat Schellekens ook een uitstekende proef reed was het aan de Duitse Isabella Werth om de de titel voor Duitsland te pakken. Ze kwam echter net tekort, met een historische overwinning voor Nederland als gevolg.

"We hebben hier nagenoeg optimaal gereden, zonder fouten", aldus bondscoach Sjef Janssen. "Dat was de basis.” Anky van Grunsven was het eens met haar coach en echtgenoot: "Voor de eerste keer sinds mijn rentree eerder dit jaar liep alles zoals ik dat wilde. De vorm was er op het juiste moment". Eindelijk heeft de jury geaccepteerd dat ook een ander land dan Duitsland kan winnen. Dit is grensverleggend".

In het individuele klassement gaat Van Grunsven aan de leiding, voor de Duitse Werth. Ook Imke Schellekens heeft met een vierde plek nog kansen op een medaille.

Submitter:  Bron: NOS - TT