Petacchi mogelijk niet in Tour

Er is een mogelijkheid dat Alessandro Petacchi niet aan de start van de Tour de France zal verschijnen. Milram, de werkgever van de Italiaanse sprinter, heeft hem namelijk een voorlopige schorsing opgelegd.

De reden hiervoor zou zijn dat Petacchi tijdens de Giro d'Italia teveel salbutamol in zijn lichaam zou hebben. De Italiaan heeft overigens toestemming om gebruik te maken van dit anti-astmamiddel. De gemeten waarden zouden echter net boven de toegestane grens liggen.

Gerrie van Gerwen, teammanager van Milram, liet het volgende weten: "De grens is 1000 nanogram, bij hem werd 1320 gemeten. Dat verschil is waarschijnlijk net een pufje van zijn verstuiver, maar de Italiaanse wielerbond wil het uiteraard precies uitzoeken. Maandag is een hoorzitting in Italië, dan moet duidelijk zijn of Alessandro de Tour nog kan halen."

Komende maandag melden Petacchi en zijn advocaat zich bij de openbaar aanklager van de Italiaanse wielerbond en van het Italiaans Olympisch comité (CONI). "Onderzoeken in het laboratorium in Barcelona hebben niet kunnen uitwijzen of de salbutamol uit een pufapparaat of een spuit kwam. De UCI heeft het daarop weer terugverwezen naar Italië. Maandag wordt het vrijspraak, anders gaat het naar de tuchtcommissie van de UCI. Dan rijdt Alessandro de Tour niet. Anders wel, tenzij de UCI nog in beroep gaat bij het sporttribunaal in Lausanne. Dat kan in theorie nog gebeuren."

Toch lijkt de teamleiding van Milram alle vertrouwen in Petacchi te hebben. "Als hij nou een notoire dopegebruiker was, zou het een ander verhaal zijn", liet Van Gerwen weten. "Maar van 320 nanogram extra ga je echt niet beter fietsen. Eerder slechter."