Nederlandse roeiploeg op stoom bij eerste WorldCup

De Nederlandse roeiploeg is gisteren begonnen aan de eerste World Cup van het seizoen in Linz-Ottensheim, Oostenrijk. Vrijwel alle boten kwamen daarbij min of meer moeiteloos door de voorwedstrijden heen.

De lichte skiffeur (= eenmansboot) Alwin Snijders had nog een herkansing nodig om de halve finales te bereiken, maar slaagde daarin door die makkelijk te winnen. Jaap Schouten, eveneens lichte skiffeur, en huidig nationaal kampioen, was in zijn heat de sterkste, en roeide zelfs de derde tijd van de dag.

Sjoerd Hamburger, dé zware skiffeur van Nederland, moest in een erg groot veld - 42 roeiers! - direct aan de bak. Ook hij roeide overtuigend naar de finish, en roeide net als Schouten de derde tijd van de dag.

Over de lichte mannen twee-zonder, aangewezen reserves voor de ondergenoemde vier-zonder ploeg, werd afgelopen weekend niets dan bewondering uitgesproken. Roeland Lievens en Paul Drewes varen hard, erg hard, en lieten dat ook zien in hun voorwedstrijd. Ze hadden voldoende aan een derde plaats, maar finishten als eerste, en zetten bovendien de snelste tijd van de dag neer.

De lichte mannen vier-zonder, die samen in een traject zitten naar de Olympische Spelen van Peking 2008, roeien nog niet zo lang samen. Toch moeten ze zich dit jaar bewijzen op internationaal niveau, en dat lijkt ze vooralsnog redelijk te lukken. Na een degelijke voorwedstrijd (2de) en een even degelijke herkansing (eveneens 2de) plaatsten de mannen zich voor de halve finale.

De zware vier-zonder, sinds anderhalf jaar het vlaggenschip van het Nederlandse roeien, en de afgelopen jaren goed voor medailles op de wereldkampioenschappen, roeide zonder enige problemen naar de eerste plaats in hun heat. Ze roeiden daarbij zelfs naar de snelste tijd van de dag: de Britse vier-zonder, de afgelopen twee-jaar ongeslagen, roeide in een andere heat een langzamere tijd. Echter, pas in een direct duel kan bepaald worden wie de betere ploeg is.

De damesacht moest pas op zaterdag roeien. De geformeerde selectie van René Mijnders doorstond de vuurproef met verve: de dames roeiden niet alleen soeverein naar de winst in hun heat, maar roeiden ook nog eens de snelste tijd. Dat biedt een hoop perspectief: het veld van de dames is nog niet erg groot met negen ploegen. Een medaille zit er daarom wellicht goed in.

Team Emke, de mannen-acht, die echter niet door Mark Emke maar door Jan Klerks gecoached wordt, werd dit jaar grondig door elkaar gehusseld. Oude bekenden als Gerritjan Eggenkamp en Diederik Simon (zilver Athene 2004) meldden zich bij de groep en zitten dit weekend in de boot. De voorwedstrijd verliep nog niet echt volgens wens: met een tijd van 5:44.10 werden ze derde en doorverwezen naar de herkansing van later deze dag.

Ook de dames twee-zonders, uitgeselecteerden voor de acht, kwamen niet heel ver. In dezelfde voorwedstrijd werden de tweetjes (Helen Tanger - Nienke Dekkers, Marit van Eupen - Laura Posthuma) derde en vierde. Daarmee plaatste de één zich voor de kwartfinale, de ander zich voor de herkansing. In beide gevallen leverde dat niets op waardoor de ploegen nu in de C-finale ten tonele moeten verschijnen.

----

Alle halve finales en herkansingen (vanmiddag) zijn te volgen via de Live Race Viewer van WorldRowing.com -> http://www.worldrowing.com/index.php?pageid=116

Alle uitslagen (inclusief tussentijden) zijn te vinden op http://www.worldrowing.com/index.php?pageid=91