[Giro] Petacchi zegeviert in derde rit

Alessandro Petacchi is er in geslaagd om de tweede etappe van de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven. In de sprint was de Italiaan te sterk voor Robert Förster en Maximiliano Richeze.

Al na vier kilometer ontstond een kopgroep van vijf renners. Later zou blijken dat dit gezelschap het beeld van deze rit zou bepalen. De groep werkte prima samen, waardoor de voorsprong snel op liep. Op het hoogtepunt hadden ze zeven minuten voorsprong op het peloton. Na 115 kilometer koers viel de kopgroep uiteen toen Ignatiev en Visconti besloten om het op eigen houtje te proberen.

Het duo pakte 5:30 minuten en lange tijd leek het erop dat zij voor de dagwinst zouden strijden. Niets bleek echter minder war te zijn. In de finale twijfelden Ignatiev en Visconti. Dit deed hen uiteindelijk de das om, aangezien ze op drie kilometer voor de finish werden ingehaald door het peloton.

In de massasprint die hierop volgde vond een valpartij plaats. Hierbij waren ook voormalig winnaars Damiano Cunego en Gilberto Simoni betrokken. Dit duo bleek achteraf geen noemenswaardig letsel te hebben.

De roze trui kwam weer terecht rond de schouders van Enrico Gasparotto. De Italiaan finishte als achtste en wist hiermee voldoende bonificatieseconden in de wacht te slepen, waardoor hij weer op de eerste plaats in het algemeen klassement stond. Danilo di Luca was deze rit de drager van het roze tricot, maar moest deze dus weer af staan.

Eerder gingen er geruchten dat Di Luca boos zou zijn op Gasparotto. De reden hiervoor was dat laatstgenoemde zijn kopman tijdens de eerste etappe, een ploegentijdrit, niet als eerste over de finish had laten rijden.



Uitslag van de derde etappe:
#NaamPloegTijd
1Alessandro PetacchiMilram4:22.57
2Robert FörsterGerolsteinerz.t
3Maximiliano RichezeCeramiche Panariaz.t
4Robbie McEwenPredictor-Lottoz.t
5Danilo NapolitanoLamprez.t
6Aleksandr OesovAG2Rz.t
7Loyd MondoryAG2Rz.t
8Enrico GasparottoLiquigasz.t
9José Joaquín RojasCaisse d'Epargnez.t
10Volodymir BilekaDiscovery Channelz.t

Stand na de derde etappe:

#NaamPloegTijd
1Enrico GasparottoLiquigas10:03.48
2Danilo di LucaLiquigasz.t
3Andrea NoéLiquigasz.t
4Franco PellizottiLiquigasz.t
5Vincenzo NibaliLiquigasz.t
6Charlie WegeliusLiquigasz.t
7Paolo SalvoldelliAstana+ 0.13
8Eddy MazzoleniAstanaz.t
9Andrey MizourovAstanaz.t
10Dimitri MoeravjevAstanaz.t
Submitter:  Bron: NOS-TT