Rode Duivels uit de gratie

De dalende lijn die het Belgische nationale voetbalelftal heeft ingezet de laatste jaren lijkt een dieptepunt te hebben bereikt. Geen enkele zender heeft geboden op de uitzendrechten, aldus de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB donderdag.

België is gezakt naar de 59e plaats in de wereldranglijst van de FIFA, nog onder Burkina Fasso en Angola. Het elftal stond nooit eerder zo laag. De Belgische extreem-rechtse politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) vermoedt dat spelers niet gemotiveerd zijn om voor België uit te komen. De Vlaams-nationalist wil een apart Vlaams en een Waals elftal aanmelden voor Europese en wereldkampioenschappen voetbal.

Op het WK in 1994 wonnen de Rode Duivels nog van Nederland met 1-0 nadat de bal tussen de benen van Jan Wouters, via de paal in het doel belandde. Vier jaar later troffen beide landen elkaar weer op het WK, maar toen werd de wedstrijd ontsierd door het berucht Kluivert-Staelens-incident. Op het EK in eigen land konden de Rode Duivels in 2000 echter geen indruk maken.