IOC maakt zich zorgen over Spelen

Over anderhalf jaar worden in Peking de Olympische Zomerspelen gehouden. De bouwwerkzaamheden liggen op schema maar toch is de IOC niet tevreden. Het slechte milieu in de Chinese hoofdstad baart het Olympisch Comité zorgen.

Het IOC maakt zich ondermeer zorgen over de enorme verkeersdrukte in China en de luchtverontreiniging. Ook de gebrekkige kennis van de Engelse taal baart het IOC zorgen. Ludmilla Lindberg was namens het IOC op bezoek in China. "Ik kan de luchtvervuiling in mijn keel voelen. Ik denk niet dat het goed voor je gezondheid is om momenteel in Peking te wonen en te leven," aldus de vice-voorzitter. ” Ze zullen de komende tijd echt hard moeten werken om de luchtkwaliteit in Peking te verbeteren. Dat is heel belangrijk, niet alleen voor de inwoners, maar zeker ook voor de sporters die tijdens de Olympische Spelen hier in actie komen," zo vervolgde de Zweedse.

Het gemeentebestuur zegt inmiddels miljarden euro’s te hebben uitgegeven aan de bestrijding van de verontreiniging. Zo werden onder andere parken aangelegd en bomen geplant. Sterk vervuilende bedrijven werden uit de stad geweerd. Volgens de bestuurders was het resultaat hiervan dat er in 2006 241 dagen waren waarop een blauwe lucht te zien was. Een jaar eerder was dat aantal nog 100.