Peloton staakt in Parijs-Nice

Het wielerpeloton in Parijs-Nice heeft maandag één minuut gestaakt. De renners hielden aan de start één minuut stilte om te protesteren tegen de ontknoping in de dopingzaak rond de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.

Afgelopen donderdag besloot een Spaanse rechtbank na acht maanden een punt achter het onderzoek te zetten. De AIGCP, de belangenvereniging van profploegen vindt het ronduit vreemd dat de geruchtmakende en slepende Spaanse bloeddopingzaak zonder veroordelingen wordt afgesloten. Met de één minuut stilte wilde men een statement maken tegen de vreemde ontknoping van de zaak-Fuentes.

De rechter stelde dat er weliswaar 'een groot vermoeden bestaat van grootschalige bloeddoping bij verschillende renners', maar dat dit niet strafbaar was omdat dit op dat moment nog niet illegaal was. Hij besloot daarop het onderzoek te staken.

Openbaar aanklager Antonio Serrano kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. De in het onderzoek genoemde renners kunnen nog wel door hun eigen wielerbond worden gestraft. Basso werd in oktober in eigen land echter al van alle blaam gezuiverd.