[WK Voetbal] Het slot

Kwartfinales:

In één van de kwartfinales stonden Italië en Oekraïne tegenover elkaar. De ploeg van trainer Lippi kende een goede start door zes minuten na het beginsignaal al te scoren. Zambrotta was trefzeker voor De Azzuri. De eerst kans voor de Oekraïnse ploeg kwam via Shevchenko. Hij kopte echter niet precies, waardoor de bal langs de goal zeilde. Ook in de tweede helft wist het land geen kansen te verzilveren. De Italianen deden dit wel via Toni. Zijn eerste treffer volgde na een corner. De tweede volgde na een voorzet van sterspeler Zambrotta.

Ook Duitsland en Argentinië moesten het in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. Hier waren wel strafschoppen voor nodig. In de reguliere speeltijd werd door beide ploegen slechts eenmaal gescoord. De treffers vielen alle twee na de thee. Tien minuten na aanvang van het tweede gedeelte van de wedstrijd kwamen de Argentijnen via Ayala op voorsprong. In de tachtigste minuut sleepte Klose er een verlenging uit door de Duitsers op gelijke hoogte te brengen. In de verlenging kregen de twee ploegen nauwelijks kansen, waardoor het uitliep op penalties. Hierin bleken de Duitse ploeg iets beter te zijn, aangezien Ayala en Cambiasso niet trefzeker waren.

De derde kwartfinale was die tussen Portugal en Engeland. Er waren strafschoppen nodig om de uiteindelijke beslissing te brengen. In de eerste helft gebeurde er nauwelijks wat. Naarmate het de wedstrijd vorderde werd het niveau steeds lager. Ook de tweede helft kende weinig hoogtepunten. De twee ploegen gunden elkaar wel kansjes, maar niemand had het vizier op scherp staan. Hierdoor werd een verlenging onafwendbaar. In het eerste bedrijf kregen de Engelsen via Crouch een goede kans, maar de aanvaller miste scherpte. In het tweede deel van de verlenging was het de beurt aan de Portugezen, welke wisten te scoren. De treffer werd echter geannuleerd, vanwege buitenspel. Tijdens de penaltyserie bleek Portugal het sterkste te zijn.

Tot slot speelde Frankrijk tegen Brazilië. Les Bleus won het duel met een minimaal verschil. De Fransen lieten al gauw zien wat ze wilden, namelijk winnen. Dit resulteerde in een paar kansen, maar deze werden niet afgerond. In het vervolg van de eerste helft gingen beiden ploegen tactischer en meer behouden spelen. In de tweede helft ging het lange tijd gelijk op, maar na een uur spelen bracht Henry de Fransen toch op voorsprong. De voorzet op de speler van Arsenal was afkomstig van Zidane. Na de goal moesten De Goddelijke Kanaries op jacht naar de gelijkmaker, maar deze kwam er uiteindelijk niet. In de slotfase kregen de Brazilianen via Ronaldinho een goede kans op de gelijkmaker. De sterspeler schoot de bal echter rakelings over.

---------------------------------------
Halve finales:

De eerste halve finale ging tussen Frankrijk en Portugal. De Fransen waren vanaf de aftrap de sterkste ploeg en zetten de Portugezen al snel onder druk. Malouda kreeg een goede kans, maar kon deze niet verzilveren. Aan de andere kant was het Deco die een poging mocht wagen. Barthez, keeper van de Franse ploeg, wist dit schot met moeite te pareren. In het verdere verloop van de eerste helft werd er af en toe een kans gecreërd, maar deze miste overtuiging tijdens het afronden. Toch kwamen Les Bleus na een half uur spelen op voorsprong via Zidane. Meteen na rust was Portugal dicht in de buurt van de gelijkmaker, maar deze werd niet gemaakt. In het slotoffensief misten alle Portugezen de precisie om het af te maken. Ook de Fransen konden het niet beslissen.

De andere halve finale ging tussen Italië en Duitsland. De twee defensies van deze voetbalnaties stonden als een huis, waardoor er nauwelijks kansen werden weggegeven. De beste kans was voor de Duitsers, welke er via Schneider kwam. De speler wist echter niet af te ronden. In het tweede part zette de Duitse ploeg meer druk, waardoor de ploeg toch verschillende kansen kreeg. Buffon, sluitpost van de Italianen, hield zijn doel echter schoon. Naarmate de wedstrijd vorderde werden de kansen steeds schaarser. Het had er alle schijn van dat men zou gaan verlengen, wat uiteindelijk ook gebeurde. In de verlenging wilde beiden ploegen voorkomen dat het op penalties uit zou lopen. In de slotfase van de tweede verlenging besliste Italië de wedstrijd via treffers van Grosso en Del Piero.
Troostfinale:

Duitsland en Portugal kruisten de degens in de troostfinale. In de eerste helft namen vooral Duitsers het initiatief. Dit leverde een aantal mooie kansen op, maar deze waren niet trefzeker. Toch kwamen de Portugezen langzaam maar zeker in de wedstrijd en konden via de vleugelspelers, Simão en C. Ronaldo, veel gevaar stichten. Het tweede bedrijf startte veelbelovend met veel momenten voor de goal. Na iets minder dan een uur spelen kwamen de Duitsers via Schweinsteiger op voorsprong. Even later werd de voorsprong, via een eigen doelpunt van Petit, nog groter. Ongeveer tien minuten voor het einde besliste Schweinsteiger, met zijn tweede van de wedstrijd, het duel. In de slotfase kon Portugal via Gomes nog wel wat terug doen, maar toen was het al te laat.
Finale:

In de finale speelden de Italianen tegen Frankrijk. Al snel keek de ploeg van Marcello Lippi tegen een achterstand aan. Zidane bracht zijn team na zeven minuten al op voorsprong. Hier was wel een strafschop voor nodig, welke maar enkele centimeters over de lijn ging. Ruim tien minuten later trok Materazzi de stand tussen de beiden elftallen weer gelijk. Pirlo zette voor vanaf de cornervlag, waardoor de verdediger hard binnen kon koppen. Hierna kwam de wedstrijd wat op slot te zitten, maar toch was er regelmatig gevaar te bespeuren. Het werd na negentig minuten spelen toch een verlenging waarin niet werd gescoord. De spelers van Italië en Frankrijk wilde het niet op hun geweten hebben dat de eer naar de tegenstander zou gaan. Toch kwam er enige smet op het duel toen routinier Zidane grof in de fout ging. De aanvoerder van de Fransen gaf Materazzi namelijk een kopstoot, omdat de Italiaan iets tegen hem gezegd zou hebben. Uiteindelijk kwam het aan op strafschoppen, welke door Italië (5-3) werd gewonnen.

Submitter:  Bron: FOK!sport