NK Afstanden: Uitslag 10.000 meter

Sven Kramer heeft, na eerder dit weekend al Nederlands kampioen op de 1.500 en 5.000 meter te zijn geworden, nu ook de titel op de 10.000 meter weten te veroveren. Met een tijd van 13.32,70 reed Kramer een nieuw baanrecord in Assen. Carl Verheijen eindigde als tweede en het brons ging naar Bob de Jong.

Kurt Wubben en Sicco Janmaat opende het bal op delangste afstand bij de mannen. De 34-jarige Wubbe, die marathonschaatser is, maakte dit weekend zijn debuut op een NK. Wubben wist een kleine voorsprong te nemen op Janmaat, wiens persoonlijke record een minuut sneller is dan Wubben. Op de helft van de race had hij een voorsprong van vijf seconden op Janmaat en bleef rondjes rijden van 33-laag, en wist even later zelfs een aantal rondjes van 32 te rijden. Zijn uiteindelijke tijd van 14.03,44 was een nieuw persoonlijk record.

Jochem Uytdehaage en Bjarne Rykkje gingen in de tweede rit hard van start en schaatsten vrij lang onder de tijd van Wubben. Op de 5600 meter was Rykkje voor het eerst langzamer dan Wubben, terwijl Uytdehaage, na een kleine inzinking, weer wist te herstellen. De tijd van Wubben was echter voor beiden onbereikbaar. Rykkje wist weer weg te rijden bij Uytdehaage, maar die had nog wat over en wist in de laatste rond alsnog Rykkje weer voorbij te rijden en met 14:19.12 de tot dan toe tweede tijd neer te zetten.

Boris Kusmirak en Brigt Rykkje reden lange tijd onder het schema van Wubben. Rykkje wist weg te rijden bij Kusmirak, en bij de 6800 meter was hij voor het eerst langzamer in de rondetijd van Wubben. Wubben reed daarna enkel rondjes van in de 32, waardoor Rykkje elke ronde wat van zijn voorsprong op de tijd van Wubben moest inleveren. Voor Kusmirak was de race na acht kilometer ten einde,t oen kwam hij ten val en stapte uit. Met nog drie ronden te gaan had Rykkje nog een voorsprong van vier seconden op Wubben, en hij wist die voorsprong vast te houden. Uiteindelijk eindigde hij in een tijd van 13.57,90.

Sven Kramer en Carl Verheijen moesten het in de vijfde rit tegen elkaar opnemen. Beide schaatsers begonnen hard aan hun race, op de 3200 meter hadden ze acht seconden voorsprong op de tijd van Rykkje. Ze maakten er met zijn tweetjes een boeiend gevecht. Op de 7200 meter had Kramer zich iets los weten te maken van Verheijen, de voorsprong op de tijd van Rykkje was opgelopen naar vijftien seconden. Beide rijders bleven rondjes van 32 rijden, maar waar Kramer 32 laag reed, moest Verheijen het doen met 32 hoog. Hierdoor bouwde Kramer een voorsprong van vier seconden op op Verheijen. Aan het eind van de race wist Kramer er zelfs nog rondjes 31 uit te persen. Uiteindelijk kwam Kramer tot een tijd van 13.32,70, een nieuw baanrecord.

Bob de Jong en Arjen van der Kieft moesten in de laatste rit proberen de tijd van Kramer te overklassen. De jong opende voorzichtig, maar wist al snel een kleine voorsprong te nemen op Van der Kieft. De tijd van Kramer leek echter te hoog gegrepen voor De Jong. Naarmate De Jong aan het eind van zijn race kwam, ging hij sneller rijden. Met nog drie ronden te gaan, lag de olympisch kampioen op een bronzen plek. Die plek wist hij ook vast te houden op de meet.

Uitslag volgt

Submitter:  Bron: FOK!