Uitslag Tri-Nations speelronde 5

De laatste wedstrijd in Australië in het Tri-Nationstoernooi is afgewerkt. In Sydney stonden de Australische Wallabies vandaag voor de tweede keer tegenover de Zuid-Afrikaanse Springboks.

Waar de vorige wedstrijd in een rugbyles uitmondde met een 49-0 overwinning voor de Wallabies had de wedstrijd dit keer een heel ander gezicht. George Gregan speelde zijn 59e wedstrijd als aanvoerder van Australië, een record. Heel veel glans kreeg de wedstrijd echter niet. Na elf minuten zette Stirling Mortlock de Wallabies op een 3-0 voorsprong uit een makkelijkee penalty. Op het half uur werd deze voorsprong door Mark Gerrard's try en conversie van Mortlock uitgebreid tot tien punten. Het betekende tevens de ruststand.

Zuid-Afrikaan Percy Montgomery mocht zijn trapkunsten niet meer vertonen na twee opzichtige missers. De wissel van Montgomery leek haar vruchten te gaan afwerpen toen zes minuten na de hervatting Butch James met twee penalties in korte tijd de Zuid-Afrikanen van de nul haalde. Met vernieuwd zelfvertrouwen werden vervolgens de Australiërs onder druk gezet, wat leidde tot de eerste try van Zuid-Afrika via Jaque Fourie. James voegde de conversie toe. Hierna ontspon zich een spannende strijd om in de laatste twintig minuten de wedstrijd de beslissing te forceren. Mortlock bracht de Wallabies weer op gelijke hoogte met zijn tweede penalty van de wedstrijd, maar vijf minuten later namen de Springboks weer afstand met een try van Montgomery. Aan James was het nu de beurt om te missen. Nog tien minuten had Australië om alsnog de overwinning te behalen, en na het wisselen van Gregan en Gerrard wist Mat Rogers de vijf punten achterstand te overbruggen. Mortlock diende vanaf de zijlijn aan te leggen maar wist de conversie te benutten en Australië een zwaarbevochten 20-18 overwinning te schenken.

Over twee weken wordt de laatste wedstrijd Down Under gespeeld. In het Eden Park Stadium in Auckland ontvangt Nieuw-Zeeland de Wallabies. Beide eerdere confrontaties tussen de twee landen eindigden in overwinningen voor de All Blacks.