Freire wint de Vattenfall Cyclassics

Oscar Freire zet zijn succesvolle seizoen voort door in Hamburg de Vattenfall Cyclassics op zijn naam te schrijven. De Rabo-renner was in de sprint net iets sneller dan Erik Zabel en Filippo Pozzato.

Na een onrustig begin vormde zich na 40 kilometer koers een kopgroep van drie man: Bodrogi, Andriotto en Sweet. Het drietal kreeg een maximale voorsprong van het peloton van 13 minuut 15. Andriotto viel weg uit de kopgroep nadat hij aangereden werd door een motor van de Duitse TV. Hij kon zijn race verder vervolgen, maar moest zich laten terugzakke in het peloton.

Bij de eerste doorkomst op de Waseberg (met een stijgingpercentage van 15%) was de voorsprong van Bodrogi en Sweet op het peloton nog acht minuten, bij de tweede doorkomst nog geen vier minuten. Een logisch gevolg was dat het peloton weer compleet werd en dat gebeurde ook op 60 kilometer van de eindstreep. Hierna volgde diverse demmarages, die weinig voeten in de aarde hadden.

Alleen Philippe Gilbert leek succesvol en kreeg na de derde beklimming op de Waseberg gezelschap van Fabian Wegmann. Het duo liep uit tot een voorsprong van veertig seconden, maar werd ingelopen nog voordat de vierde en laatste beklimming van de Waseberg begon. De forsing werd gemaakt door Alessandro Ballan. Het peloton spatte uit elkaar en er vormde zich opnieuw een kopgroep met onder andere Ballan, Celestino en Rebellin.

Ook deze vluchtpoging werd teniet gedaan door een inmiddels sterk uitgedund peloton. Onder meer Gerben Löwik zorgde voor goed achtervolgingswerk. In een spectaculaire zij-aan-zij sprint kwam Freire voor Zabel en Pozzato over de streep. De Spanjaard in Rabo-dienst was pas na de fotofinish zeker van zijn overwinning. Na 243 kilometer koers was het verschil op Zabel maar een banddikte.

Uitslag

#CoureurPloegTijd
1.Oscar Freire (Spa)RAB5:30.02
2.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
3.Filippo Pozzato (Ita)QSIz.t.
4.Nick Nuyens (Bel)QSIz.t.
5.Gerald Ciolek (Dui)WIEz.t.
6.Grégory Rast (Zwi)PHOz.t.
7.Samuel Dumoulin (Fra)A2Rz.t.
8.Giuliano Figueras (Ita)LAMz.t.
9.Danilo Napolitano (Ita)LAMz.t.
10.Manuele Mori (Ita)SDVz.t.
11.Sébastien Hinault (Fra)C.Az.t.
12.Vicente Reynés (Spa)CEIz.t.
13.Davide Rebellin (Ita)GSTz.t.
14.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
15.Uro Murn (Slv)PHOz.t.
16.Enrico Gasparotto (Ita)LIQz.t.
17.Bram Tankink (Ned)QSIz.t.
18.Fabian Wegmann (Dui)GSTz.t.
19.Erki Pütsep (Est)A2Rz.t.
20.Vladimir Efimkin (Rus)CEIz.t.

Submitter:  Bron: FOK! e.a.