'Wielrennen bedreigd door criminelen'

Het wielrennen wordt bedreigd door criminelen. Dat zegt Tourbaas Jean-Marie Leblanc in een interview met een Zwitserse krant. Wie een aantal delen uit het rapport van de Spaanse justitie leest, kan inderdaad gaan denken dat doping een zaak is van de georganiseerde misdaad.

De Franse sportkrant L'Equipe geeft in haar zaterdageditie een kijkje in de dopingpraktijken van dokter Fuentes. Bestudering van de codenamen die Fuentes in zijn aantekeningen gebruikt in combinatie met vele telefoontaps hebben justitie ervan overtuigd dat renners als Ullrich, Basso en Sevilla betrokken zijn bij deze verboden praktijken.

De naam van Jan Ullrich wordt verschillende keren als codenaam genoemd rond de dopingzaak. De codenaam 'Jan' wordt verschillende malen in verband gebracht met bloedmonsters, groeihormonen en testosteron. Het zou om Ullrich gaan. " Wanneer kunnen we even praten, Rudicio" ontvangt Fuentes als sms-bericht op zijn mobiele telefoon. De dokter heeft het druk en laat een medewerker antwoorden: "vanavond" De reactie luidde: " dan hebben we een tijdrit." Die dag wint Ullrich de tijdrit in de Giro.

Fuentes zou meer renners hebben 'geholpen' in de ronde van Italië. In de rapporten duikt een lijst op van medewerkers en deelnemers aan het festival van de maand mei. Renners op de beruchte lijst die deelnamen aan de Giro zijn onder anderen Ullrich, Basso en Serrano. Basso werd genoemd in het telefoongesprek tussen de assistent-ploegleider van Cumunidad Valenciana en Fuentes waarin wordt bevestigd dat de Italiaan klant is bij Fuentes. Zijn bloed zou onder de naam Birillo worden bewaard.

Tourbaas Jean-Marie Leblanc vreest dat er sprake is van een crimineel netwerk.
Die gedachten deden de baas van de tour verzuchten dat er sprake is van georganiseerde misdaad. " We hebben de politie nodig omdat ik het gevoel heb dat we te maken hebben met echte maffia die er op uit is veel geld te verdienen."

L'Equipe heeft een lijst met namen van renners vrijgegeven die met Fuentes zouden hebben samengewerkt. Sommige zijn geïdentificeerd op basis van de afgeluisterde telefoongesprekken, andere zijn gefilmd toen ze het laboratorium van Fuentes in Madrid bezochten.