Oekraïne door na strafschoppen

In een matige wedstrijd heeft Oekraïne de kwartfinales weten te bereiken na een strafschoppenserie (0-3). Zwitserland baarde in negatieve zin opzien, door geen enkele keer te scoren vanaf de elfmeterstip.

De opstelling van Zwitserland kende nauwelijks verrassingen. Bondscoach Kuhn passeerde Spicher en plaatste Magnin als linksback. Aan Oekraïense zijde waren iets meer personele veranderingen zichtbaar. Rebrov stond niet in de basisopstelling en een andere vaste kracht Rusol moest een schorsing uitzitten wegens een tweede gele kaart uit de voorronde.

Beide teams waren gelijkwaardig aan elkaar tijdens de eerste helft. Het leverde echter nauwelijks uitgespeelde kansen op in het begin. Halverwege de eerste helft waren aan beide kanten twee grote kansen op te merken. Eerst kopte Sjevtsjenko op aangeven van een vrije trap de bal tegen de grond richting de lat. Niet veel later werd de lat van het andere doel geraakt door Frei vanuit een vrije trap.

Vanaf dat moment begon Oekraïne veel druk te zetten, waarbij de Zwitserse verdediging leek te wankelen. Djourou werd hiervan het slachtoffer en werd gewisseld voor de meer ervaren Grichting. Aan het slot van de eerste helft drongen de Zwitsers aan. De Oekraïense verdediging deed echter prima zijn werk, waardoor groot gevaar uitbleef.

In de tweede helft was er wederom sprake van een gelijkopgaand spel. De eerste gele kaart werd pas in de 59ste minuut aan Barnetta uitgedeeld door arbiter Archundia, die opvallend veel toeliet. Daarna gebeurde er weinig bijzonders op het veld. Het niveau van de wedstrijd kakte in en steeds meer werden er fouten over en weer gemaakt. De gevaarlijkste kansen waren aan de zijde van Oekraïne te noteren. Een verlenging was echter het logische gevolg na een slechte tweede helft.

In de verlenging probeerde Zwitserland nog voor enig gevaar te zorgen, maar keeper Sjovkovski hoefde niet in actie te komen en de Oekraïense verdediging kon gemakkelijk stand houden. In de tweede helft van de verlenging stuurden beide landen aan op penalties. Zwitserland drong nog even aan, maar op een kans van Streller na, gebeurde er zeer weinig.

Tijdens de strafschoppenserie werd Zwitserland de schlemiel van de avond. Nadat Sjevtsjenko de eerste strafschop nog miste, ging aan Zwitserse zijde drie strafschoppen op rij mis. Streller schoot zeer zwak in, Barnetta mikte de bal op de lat en Cabanas' schot werd gemakkelijk gepakt door Sjovkovski. Milevsky (met een Panenka), Rebrov en Goesov waren wel succesvol, waardoor Oekraïne de strafschoppenserie met 3-0 won.

In de kwartfinale zal de WK-debutant het op moeten nemen tegen Italië, dat zich vanmiddag al wist te plaatsen. Met nul reguliere tegendoelpunten in het toernooi zal Zwitserland toch de koffers moeten pakken na vier duels. Hiermee hebben de Zwitsers dus een vreemd record te pakken gekregen dit WK.

Opstellingen:

Zwitserland: Zuberbühler, P.Degen, Müller, Djourou (34. Grichting), Magnin, Barnetta, Cabanas, Vogel, Wicky, Frei (116. Lustrinelli), Yakin (64. Streller)

Oekraïne: Sjovkovski, Vasjtsjoek, Goesin, Nesmatsjni, Goesev, Timosjtsjoek, Vorobei (93. Rebrov), Kalinitsjenko (75. Rotan), Sjelajev, Voronin (110. Milevski), Sjevtsjenko