Overzicht Nationale Kampioenschappen

Niet alleen in Nederland, ook in de ons omringende landen werd gestreden om de nationale truien. Hieronder een overzicht.

In Duitsland pakte Dirk Müller verrassend de titel. De 32-jarige renner van VC Frankfurt bleef Matthias Kessler en Jens Voigt voor op een zware omloop in Klingenthal. Müller is de opvolger van Gerald Ciolek. Jan Ullrich en Andreas Klöden oordeelden dat het Duits kampioenschap niet in hun programma paste voor de Tour de France.

Tom Boonen liet zich in een sprint met zes sensationeel verschalken door Nico Eeckhout in het kampioenschap van België. De wereldkampioen moest ook Philippe Gilbert voorlaten. De koers stond in het teken van barre weersomstandigheden en veel selectiemomenten. Onderweg liet Boonen wellicht de beste indruk achter door vele gaten dicht te rijden. In Frankrijk eiste Florent Brard de zege op. De coureur van Caisse d’Epargne kwam solo aan. Thomas Voeckler en Didier Rous strandden op de plaatsen twee en drie. Met een vierde stek was er andermaal geen succes voor Christoph Moreau.

Paolo Bettini hulde zich na drie jaar opnieuw in het Italiaanse nationale tricot. Il Grillo haalde in de slotfase Danilo Di Luca bij en toonde zich de snelste van een tienkoppige, koninklijke kopgroep. Mirko Celestino en Di Luca kaapten de overige medailles weg voor de neus van onder meer Alessandro Ballan en Stefano Garzelli. Het Spaanse kampioenschap vond geen doorgang wegens een staking.


Overzicht kampioenen:

Nederland: Michael Boogerd
België: Niko Eeckhout
Frankrijk: Florent Brard
Spanje: Afgelast
Italië: Paolo Bettini
Duitsland: Dirk Müller
Denemarken: Allan Johansen
Luxemburg: Kim Kirchen
Oostenrijk: Bernhard Kohl
Zwitserland: Gregory Rast
Portugal: Bruno Pires
Rusland: Alexander Khatuntsev
Australië: Russel Van Hout *
Kazachstan: Andrei Kashechkin *


* = al eerder verreden