Schleck wint de Amstel Gold Race

Frank Schleck heeft de 41e Amstel Gold Race gewonnen. De Luxemburgse renner van CSC sprong in de finale alleen weg en kwam voor Wesemann en Boogerd alleen aan op de Cauberg.

De 41e Amstel Gold Race over ruim 250 kilometer ging vanmorgen om 10.15 van start in de regen in Maastricht. Al na twintig kilometer reden er vijf man op kop: Moreau, Thijs, Albasini, Schmitz en Weissinger. Met nog iets minder dan 200 kilometer te gaan was de voorsprong al gegroeid tot tien minuten.
Op ongeveer 160 kilometer van de meet moest Weissinger lossen, de vier hadden toen nog elf minuten op het peloton dat aangevoerd werd door de ploeg van Rabobank. Weissinger moest lossen vanwege een lekke band, maar werd gediskwalificeerd omdat hij met behulp van de auto terugkwam bij zijn vluchtgezellen.

Flecha, Posthuma en De Groot zorgden ervoor dat het verschil op 140 kilometer was geslonken tot een kleine zeven minuten. Op 110 kilometer was dit verschil nog ongeveer gelijk. Niet veel later moest Moreau zijn vluchtgenoten laten gaan. De drie overgebleven koplopers reden nog steeds voor het peloton uit bij de tweede passage aan de finish bovenop de Cauberg. Daar was de voorsprong nog 4.30 op het door Rabobank aangevoerde peloton. Op 75 kilometer van die finish had de Nederlandse ploeg er nog een minuut afgereden: 3.30.

Met nog 60 kilometer te gaan werd het leiderstrio gereduceerd tot een leidersduo, omdat Bram Schmitz het tempo van met name Thijs. niet meer kon bijbenen. In het peloton daarachter gooide Wesemann op de Bemelerberg de eerste knuppel in het hoenderhok. Voor Rabobank kon eerst alleen Flecha mee, later ook Erik Dekker. Van de favorieten waren onder andere Bettini en Pozzato mee in een groepje van dertien man. Vooral T-Mobile was erg actief voorin. Het peloton slokte op vijftig kilometer van de finish de laatste twee overgebleven koplopers op. Flecha verzorgde goed knechtenwerk door met bijna alle vluchtpogingen van onder andere Mazzoleni mee te springen. Op 45 kilometer was het eerst Van Summeren en iets later Den Bakker die probeerden te ontkomen aan het peloton.

De ervaren Den Bakker kreeg onder andere Goussev, Moerenhout, Sinkewitz, Baguet en Horner mee. Op veertig kilometer sloot Bettini alleen vanuit het peloton aan, kort voor de Wolfsberg. Opvallend was dat er in dit kopgroepje geen renners van Rabobank aanwezig waren. De oranje ploeg moest opnieuw de achtervolging leiden. Op veertig kilometer was de hergroepering een feit. Maar meteen was er weer een onsnappingspoging op de Loorberg, opnieuw van Wesemann. Hij kreeg oud-wereldkampioen Astarloa en Bertagnolli met zich mee. Erik en Thomas Dekker moesten de achtervolging inzetten, de Rabo-knechten waren gelost. Het gat werd niet groot, op 35 kilometer was het slechts tien seconden. Erik Dekker loste ook en gaf op.

Toen het peloton terugkwam ging Wesemann alleen verder. Alleen ging hij ook de Gulperberg, Kruisberg en Eyserbosweg over. Halverwege die Eyserbosweg was er de aanval van Karsten Kroon, met meteen de grote namen in zijn wiel: Boogerd en Bettini. Er was een afscheiding, Rebellin en Samuel Sanchez konden in de afdaling nog aansluiten. Ivanov bewaakte de ontsnapping van zijn ploeggenoot Wesemann. Op de de top van de Fromberg, met nog minder dan twintig kilometer te gaan ging Bettini proberen bij Wesemann te komen, Boogerd kon niet mee. Kort voor de Keutenberg sloot de kleine Italiaan aan bij Wesemann, in de sachtervolging waren er drie man: Ivanov, Schleck en Wegmann. De verschillen waren nog niet erg groot. Daardoor volgde bovenop de Keutenberg een hergroepering. Voor Rabobank was alleen Boogerd mee, Freire en Thomas Dekker moesten in de achtervolging op het kopgroep waarin drie renners van T-Mobile vertegenwoordigd waren.

Op het 'vlakke' stuk tussen de Keutenberg en de slotklim van de Cauberg probeerde de Luxemburgse kampioen Schleck het alleen op tien kilometer van de finish, Sinkewitz probeerde te volgen maar kon niet met hem mee. Al snel had Schleck een voorsprong van twintig seconden. Wesemann ging op enkele kilometers opnieuw alleen achter Schleck aan. Aan de voet van de Cauberg, met nog geen kilometer te klimmen had Schleck ruim tien seconden op Wesemann, de groep met Boogerd en Bettini volgde al op een halve minuut en moest gaan sprinten voor de derde plaats. Schleck kon zonder problemen alleen naar de finish rijden en werd de eerste Luxemburgse winnaar van de Amstel Gold Race. Wesemann werd knap tweede, Boogerd sprintte net voor Kroon nog naar een derde plaats.

Uitslag Amstel Gold Race 2006

PlaatsNaamLandPloeg
1Frank SchleckLuxemburgCSC
2Steffen WesemannZwitserlandT-Mobile
3Michael BoogerdNederlandRabobank
4Karsten KroonNederlandCSC
5Patrik SinkewitzDuitslandT-Mobile
6Davide RebellinItaliëGerolsteiner
7M.A. Martin PerdigueroSpanjePhonak
8Paolo BettiniItaliëQuickstep
9Stefan SchumacherDuitslandGerolsteiner
10Sergei IvanovRuslandT-Mobile