New York Yankees groot-grootverdieners

De New York Yankees zijn de grootverdieners onder de grootverdieners in de Major League Baseball. De gehele top drie van meest verdienende spelers staat onder contract bij de ploeg uit de Bronx.

Uit vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dat het gemiddelde salaris in de Major League Baseball maar liefst 8,9 procent is gestegen naar bijna 2,9 miljoen dollar. Dit staat in schril contrast met het gemiddelde in 1997: na een stijging van 17,6 procent bedroeg dat toen een krappe 1,4 miljoen dollar.

De top drie wordt bezet door spelers van de New York Yankees. Alex Rodriguez staat voor het zesde achtereenvolgende jaar aan de leiding met 25,7 miljoen, op eerbiedige afstand gevolgd door Derek Jeter en Jason Giambi met 20,6 en 20,4 miljoen gemiddeld. Op de vierde plaats staat homerun-koning Barry Bonds van de San Francisco Giants met 20 miljoen.

Het totale spelerssalaris van de Yankees is echter licht gedaald tot 198,7 miljoen dollar. De Boston Redsox geven 'slechts' 120,1 miljoen uit aan spelerssalarissen. Twee andere markten met dubbele vertegenwoordiging, Los Angeles en Chicago, staan met de Angels en White Sox respectievelijk derde en vierde. De tweede ploeg uit New York, de Mets, staan vijfde met 100,9 miljoen en zijn daarmee het laatste team dat meer dan 100 miljoen uitgeeft.

Aan de onderkant van de competitie hangen de Florida Marlins. Met een totale uitgave aan spelerssalarissen van een schamele 15 miljoen dollar zijn er maar liefst twaalf spelers die in hun eentje meer verdienen dan de hele ploeg uit Miami bij elkaar. Slechts acht van de 25 spelers die bij de selectie van de Marlins zitten verdienen meer dan het minimumloon van 327.000 dollar.

Op 19 december loopt de CAO voor de honkballers af, en zal er onderhandeld gaan worden over de financiële structuur van de competitie. Vorig jaar werd een compleet seizoen in de NHL afgeblazen wegens het uitblijven van een nieuwe CAO die paal en perk aan spelerssalarissen stelde in ruil voor financiële zekerheid van en competitiviteit tussen de teams en daarmee het behoud van de competitie.