Egypte klopt Senegal en staat in finale

Egypte heeft zich geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. Het gastland won met 2-1 van Senegal.

Senegal moest het aanvankelijk doen zonder El Hadji Diouf, die nog altijd niet volledig fit was. Aanvoerder Ferdinand Coly kon eveneens geen acte de presence geven. Bij Egypte keerde Mido terug in de basis. Dat ging ten koste van de 39-jarige Hossam Hassan. Mohammed Aboutrika maakte zijn rentree na een schorsing.

In een volgepakt Cairo International Stadium (70.000 toeschouwers) kwam het duel moeizaam op gang, zoals veel wedstrijden in deze Afrika Cup. Veel mooie aanvallen waren er niet te bewonderen. Het was Egypte dat de meeste drang naar voren uitoefende. Mohammed Barakat en Emad Motaeb bezorgden de sterke defensie van Senegal af en toe problemen, maar over het algemeen werd spits Mido te weinig bereikt.

Na ruim een half uur nam het gastland de leiding. Frederic Mendy maakte hands en de bal ging op de stip. Ahmed Hassan klaarde het klusje, al moest hij de strafschop overnemen wegens vroeg inlopen van zijn teamgenoten. Senegal was offensief ondermaats. Slechts Diomansy Kamara fungeerde zo nu en dan als handenbinder. Henri Camara liet daarentegen nauwelijks iets zien.

De eerste schermutselingen van het tweede bedrijf boden vertier. Aboutrika trof namens Egypte de lat, waarna Mamadou Niang Senegal koppend langszij bracht. De verdediging van Egypte zag er matig uit. De schok van de 1-1 kwam hard aan: Senegal nam het initiatief. Mohammed Abdelwahab haalde een kopbal van de lijn en de entree van Diouf bracht leven in de brouwerij.

Vanaf de 75e minuut kreeg Egypte weer de overhand. Mido moest het veld ruimen en hij was niet content met zijn wissel. Sterker nog: hij ging zijn coach Hassan Shehata bijna te lijf. De oefenmeester kreeg echter snel het gelijk aan zijn zijde. Amr Zaki (Mido’s vervanger) scoorde met zijn eerste balcontact, koppend op aangeven van Aboutrika. Vlak voor tijd had Senegal nog een penalty verdiend, want Kamara werd onderuit gehaald door Ibrahim Said. De scheidsrechter wilde er echter niet aan.

Egypte stuit in de finale op WK-deelnemer Ivoorkust, dat vanmiddag Nigeria met 1-0 de baas was. De Farao’s wonnen de cup in 1998 voor het laatst, terwijl Ivoorkust al veertien jaar wacht op een nieuwe triomf. In de poulefase won Egypte al met 3-1 van De Olifanten.


Egypte – Senegal 2-1
37. Hassan (pen) 1-0
51. Niang 1-1
81. Zaki 2-1