Tour de France 2005 Overzicht
De 92e editie van de Tour de France zit erop. Zoals verwacht was Lance Armstrong ongenaakbaar en won voor de zevende maal. We blikken terug op drie weken afzien, mooie momenten, verdriet en blijdschap. |
Begin dit jaar maakte Lance Armstrong bekend dat hij de ronde nog één keer zou rijden. De Texaan zou op jacht gaan naar zijn zevende Tourzege, een uniek record. Hij had de beschikking over een sterk team (Discovery Channel) dat met Popovych, Hincapie en Savoldelli een aantal sterke meesterknechten had. De concurrentie moest komen van Ivan Basso (CSC) en Jan Ullrich (T-Mobile). Armstrong zijn grootste vrees was de Kazak Alexandre Vinokourov, tevens rijdend voor de Duitse ploeg. Floyd Landis, vorig jaar oud ploeggenoot van Armstrong bij US Postal, stapte over naar Phonak. Hij wilde voor eigen succes rijden.
Voor Armstrong begon de La Grande Boucle al op een fantastische manier. In de 19 kilometer lange tijdrit deelde hij een mokerslag uit aan de concurrentie. The Boss haalde zelfs Jan Ullrich in, een mentale dreun voor de Duitser. Alle klassementsrenners moesten bijna een minuut prijsgeven, alleen Vinokourov hield met 51' de schade beperkt. De tijdrit werd gewonnen door David Zabriskie, die automatisch de gele trui om zijn schouders kreeg.
De etappes na de tijdrit waren te vlak voor geslaagde ontsnappingen. Massasprinten waren het resultaat en de Belg Tom Boonen toonde zich een groot coureur. Hij won de eerste twee sprints en kreeg de groene trui. Concurrent Robbie McEwen bracht de stand tussen Boonen en hem in dezelfde week terug tot '2-2', waardoor de Australiër enigszins kans hield op het groene tricot. In deze week waren er enkele successen voor Rabobank. Erik Dekker en Karsten Kroon kregen de bolletjestrui om hun schouders gehangen.
Op dinsdag voltrok zich een drama. In de ploegentijdrit viel gele trui drager Zabriskie in de slotfase van de rit. Hij verloor de gele trui aan Armstrong en de ploeg (CSC) verloor ook nog de tijdrit. Discovery Channel was 2' sneller dan de ploeg van kopman Basso. Na de tijdrit werd er uitgekeken naar de eerste bergetappes, de Alpen, die in het weekend op het programma stonden Dit weekend was één en al succes voor de Rabobank ploeg.
Op zaterdag won debutant Pieter Weening na een solo met 0,0002 seconden (!) van de Duitser Klöden en op zondag maakte Mikael Rasmussen indruk door met een lange solo de etappe te winnen. In deze etappe lag de basis voor zijn gewonnen bolletjestrui. Hij won veel punten en kwam niet echt meer in gevaar. De Duitser Jens Voigt van CSC verdiende na deze etappe de gele trui, hij finishte iets achter Rasmussen. Lang genieten van de trui kon hij niet want hij finishte twee etappes later buiten de tijdslimiet. In de laatste Alpenetappe op dinsdag won het talent Alejandro Valverde, de Spanjaard sprintte Armstrong eruit. In deze etappe werden de eerste tijdverschillen op papier gezet. Ullrich en Vinokourov verloren kostbare seconden op Armstrong.
Door een val in de elfde etappe raakte Boonen te geblesseerd om weer op de fiets te stappen. De Belg haakte af en het groen ging naar de nummer twee, de Noor Thor Hushovd. Met de tussensprints wist hij uit te lopen op McEwen en O’Grady, maar hij won geen etappe. McEwen won nog wel een etappe, zijn derde alweer in deze Tour.
In de Pyreneeën kondigden meerdere ploegen aan om Armstrong aan te vallen. Dit slaagde niet want The Boss was gewoon te sterk. Enkel zijn ploeggenoten werden eraf gereden, maar ook alleen had Armstrong geen enkele problemen. De Pyreneeënritten werden gewonnen door de Oostenrijker Totschnig en door George Hincapie. Armstrong en Basso liepen in deze etappes uit op de concurrentie. De overwinning van Hincapie in de koninginnerit was de eerste individuele zege van een ploeggenoot van Armstrong.
In de week na de bergetappes wonnen een aantal renners eindelijk een keer via een vluchtpoging. Op dinsdag won Peirero, de meest strijdlustigste renner van deze Tour, en op woensdag won Giro winnaar Savoldelli. Op donderdag wist Serrano eindelijk succes voor Liberty Seguros te brengen en op vrijdag won de oude Guerini nog een Touretappe in zijn carrière.
De tijdrit in Saint-Etienne was de laatste mogelijkheid voor Armstrong om een etappe te winnen. Slechts vijf renners wisten de Tour te winnen zonder een etappewinst. In dat rijtje komt Armstrong niet want hij won de tijdrit met grote indruk. Jan Ullrich werd tweede op 23’.Het grootste drama van de dag kwam van Mikael Rasmussen. De Deen viel van plek drie naar plek zeven in het algemeen klassement.
Zoals gebruikelijk eindigde de Tour in Parijs. Alexandre Vinokourov wist de laatste etappe te winnen. Op de Champs-Elysées vierde Armstrong zijn zevende Touroverwinning. Thor Hushovd won de groene trui en de witte trui voor de beste jongere ging naar Popovych, misschien volgend jaar wel de kopman van Discovery Channel. Dat jaar zal de Tour waarschijnlijk veel spannender worden dan afgelopen zeven jaar. Met Ivan Basso, Jan Ullrich en Alexandre Vinokourouv (kopman van een nieuwe ploeg?) zullen we een leuke Tour tegemoet zien. Tot volgend jaar op de FOK!Tourmanager!