Topclubs in de rij voor AZ spelers

Het succes van AZ in de Nederlandse competitie en in Europa is niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels hebben de Alkmaarders de kwartfinales beriekt van de strijd om de UEFA cup en veel topclubs heeft dit nieuwsgierig gemaakt naar de spelers van de club uit de Alkmaarder Hout. Afgelopen woensdag zaten er dan ook veel scouts van grote clubs in Europa op de tribune in de wedstrijd tegen Sjachtar Donetsk.

"Maar ik denk niet dat veel spelers AZ verlaten. Onze spelers zijn echt heel veel geld waard", aldus de vertrekkende coach Adriaanse. Naast vertegenwoordigers van topclubs, waren er ook scouts van PSV, Feyenoord, Crystal Palace en Fulham in Alkmaar aanwezig. Voorzitter Dick Scheringa zei dat hij het liefst zijn ploeg bij elkaar wil houden, maar zei tevens dat hij zijn voetballers een echt sportieve vooruitgang niet te willen onthouden.

"Ik maak me geen zorgen over de toekomst", aldus Scheringa. "Komt tijd, komt raad. Het is ons streven om dit elftal bij elkaar te houden, omdat we ook volgend jaar sportief zo hoog mogelijk willen eindigen. Maar er is voor de spelers ook een sportief element en daar houden we rekening mee. Als iemand zich enorm kan verbeteren, kun je het als club niet maken dat tegen te houden. Maar dan heb je het wel over topclubs en waarschijnlijk ook over topbedragen."

De ontwikkeling van de spelers van de Alkmaarse club komt voor een groot dele op naam van trainer Adriaanse. "Echt een wereldtrainer", aldus Scheringa. De coach vertrekt echter uit Alkmaar aan het eind van dit seizoen en moet nog wachten waar zijn toekomst ligt. Naar eigen zeggen heeft hij nog geen enkel contact met een club voor het volgende seizoen. "Het lijkt wel dat hoe verder we komen in de UEFA-beker, hoe minder aanbiedingen ik krijg. Ik heb tot nu met drie clubs besprekingen gevoerd, maar dat is niets geworden. Ik wacht rustig af."