"Geen werkweigering Van der Vaart"

Rafael van der Vaart en Ajax-trainer Ronald Koeman zeggen dat het moeten inleveren van de aanvoerderband van van der Vaart afgelopen donderdag niets te maken heeft met de vermeende werkweigering van de middenvelder.

Vrijdagmiddag zei Koeman teleurgesteld te zijn in zijn speler omdat die zich "een aanvoerder onwaardig" had getoond door in de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München niet als linkeraanvaller te willen spelen.

Volgens de trainer heeft Van der Vaart echter nooit gezegd dat hij niet op die positie wilde voetballen. "Hij heeft dus niet geweigerd", aldus Koeman. "Ik heb hem gevraagd of hij als hangende linksbuiten wilde spelen in een vrije rol. Daar voelde hij zich niet prettig bij. Ik heb er vervolgens zelf voor gekozen om Mitea op te stellen. Of hij als linksbuiten had gespeeld als ik hem dat verplicht had? Ik denk het wel."

Van der Vaart zelf beaamde dit. "Als de trainer me op die positie had gezet, had ik gewoon gespeeld. Maar hij heeft me gevraagd wat ik er van vond en daar heb ik een eerlijk antwoord op gegeven. Ik had ook niet verwacht dat ik mijn aanvoerdersband zou kwijtraken. Daar ben ik echt van geschrokken. Ik baal er ook enorm van dat de band is afgepakt, want ik was er trots op."

Van der Vaart zei vrijdag dat hij zich het slachtoffer voelde van zijn eigen eerlijkheid. Koeman had hem enkele dagen voor de wedstrijd tegen de Duitsers gezegd dat hij niet in aanmerking zou komen voor een plaats op het middenveld. "Dat was al een klap", aldus de international. Ook had Koeman van der Vaart gezegd dat hij niet tevreden was over diens spel van de afgelopen tijd. "Ik ben het daar niet mee eens. De laatste twee wedstrijden was het niets, maar daarvoor speelde ik best aardig, vond ik zelf. De trainer had veel vertrouwen in me en ik dacht dat ik hem in het veld ook iets teruggaf."

Daarna kwam ook nog de mededeling dat Koeman gekozen had voor Wesley Sneijder links op het middenveld. Van der Vaart zou dan een vrije rol krijgen aan de linkerkant. "Toen de trainer vroeg of ik het daarmee eens was, ben ik eerlijk geweest en gezegd dat ik daar niet de speler voor ben en dat het voor het team beter zou zijn als we zouden spelen met een linksbuiten. Maar ik heb nooit gezegd dat ik helemaal niet wilde spelen."

Voorlopig is de Tsjech Galasek de aanvoerder van Ajax, in ieder geval tot aan het eind van dit seizoen. Koeman zegt dat hij zelf al een tijdje twijfelde over van der Vaart als captain van zijn elftal. "Ik heb best wel eens nagedacht of hij de juiste persoon was. Maar hij vond het een eer." Volgens Koeman was zijn keus voor Van der Vaart met terugwerkende kracht geen groot succes: "Bij Chivu had ik duidelijk het idee dat hij er als speler beter van werd. Bij Rafael heb ik veel minder dat idee."

Koeman wil nu wel de affaire-van der Vaart afsluiten. "Hij speelt zondag tegen Vitesse", aldus de coach. Van der Vaart: "Dat is mooi, maar er zal altijd wel een vervelend iets in me blijven. Er is iets in me dat pijn doet en dat zal er ook wel blijven. Maar een reden om te vertrekken bij Ajax is het niet. Ik wil niet op deze manier afscheid nemen."