China komt met eigen team

HPoi wist ons vandaag het volgende te melden:

De Chinese staatspers heeft gemeld dat er een Chinees raceteam opgericht is, met als bedoeling in de Formule 1 mee te gaan doen. Het Shangsai FRD Grandtour Tyre team wil het eerste Chinese F1 team worden.

Vorig jaar is al de Shanghai International Circuit Co (SIC) opgericht in verband met de bouw van een circuit in de Chinese stad. Dit bedrijf is gaan samenwerken met Formula Racing Development Ltd (FRD) uit Guangdong en met Grandtour Tyre uit Singapore om gezamenlijk een raceteam te starten.

Volgens de krant is de overeenkomst afgelopen donderdag getekend. Peter Wu, hoofd van de Chinese tak van Grandtour Tyre, geeft aan dat het bedrijf negen miljoen dollar in de komende drie jaar gaat investeren.

SIC neemt de marketing voor haar rekening. FRD, al een gevestigde naam in de Chinese autosport, zal zorgen voor de werving van coureurs. Het doel wordt om "in de komende jaren" met de top van de Formule 1 mee te kunnen doen.

Afgelopen jaar verwierf China het recht om Grand Prix' te houden. Het contract met Bernie Ecclestone om het Formule 1 circus vanaf 2004 zeven jaar in Shanghai te verwelkomen is getekend. Er wordt nog druk gebouwd aan het circuit. De baan moet 5,45 kilometer lang worden en met ruimte voor 200.000 toeschouwers de grootste van Azië. De ontwerper is de Duitser Hermann Tilke.