Circusdirecteur wordt ruimtetoerist

"Ik ben geen wetenschapper, ik ben een showman." De Canadees Guy Laliberté, grondlegger van het wereldberoemde circus Cirque du Soleil, kent zijn plaats in de ruimte. Woensdag wordt de ruimtetoerist gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Hij zal twaalf dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS verblijven.

Laliberté begon al op jonge leeftijd als entertainer. Hij zong op straathoeken en trad soms op als vuurvreter. Hij probeerde shows op poten te zetten, maar zonder al te veel succes. Zijn grote doorbraak kwam in 1984, op 25-jarige leeftijd. In opdracht van zijn thuisprovincie Québec gaf hij een show voor de 450e verjaardag van de ontdekking van Canada. Laliberté noemde de voorstelling Cirque du Soleil (Het Circus van de Zon).

Het circus zou uitgroeien tot een miljardenonderneming, die de hele wereld overging. Laliberté werd multimiljardair. Om het 25-jarig bestaan van Cirque du Soleil te vieren, heeft Laliberté een vlucht naar het ISS gekocht.

Ook in de ruimte blijft Laliberté naar eigen zeggen vooral een entertainer. In zijn bagage zitten twee clownsneuzen, een gele om een slecht humeur aan te geven en een rode voor een goed humeur. Ook alle collega's in het ISS krijgen een clownsneus. Tijdens de vlucht, op 9 oktober, geeft Laliberté een circusvoorstelling vanuit de ruimte, om aandacht te vragen voor watertekorten in de Derde Wereld.

Laliberté is de zevende en voorlopig laatste ruimtetoerist. Hoeveel hij voor de vlucht heeft betaald, wil hij niet zeggen. De vorige ruimtetoerist, de Amerikaan Charles Simonyi, moest naar verluidt ongeveer 20 miljoen euro betalen voor zijn ruimtereis.

Circusdirecteur wordt ruimtetoerist  (foto: ANP)