Gamen in de bioscoop dé nieuwe trend?

De zogenaamde Cinegames in het Spaanse Madrid is een groot succes. Het gaat hier om een kleine bioscoop die omgebouwd is tot een soort game walhalla. De voormalige bioscoopzaal staat vol met beeldschermen en is opgeleukt met lasers en rookmachines. In de zaal kan net als bij een LAN-party met een groep mensen worden gegamed, alleen is de locatie comfortabeler en een stuk spectaculairder. Op het bioscoopscherm zijn bijvoorbeeld de hoogtepunten van de lopende games te zien en het bombastische bioscoopgeluid wordt ook voor de computerspellen gebruikt. Het project biedt daarnaast de mogelijkheid aan bevriende gamers of clans om met of zonder groot scherm samen te gamen en de locatie is geschikt voor het houden van (grote) game toernooien.

Het aanboren van deze nieuwe markt is mogelijk voor veel bioscopen een manier om te ontsnappen aan financiële problemen. Het aantal bioscoopbezoekers loopt al jaren terug, omdat mensen thuis steeds betere apparatuur hebben en, omdat films soms zelfs voor de première al te downloaden zijn.

Al blijft het de vraag of de game bioscoop in Nederland snel zal aanslaan, omdat een proef in het Duitse Essen ook op niets is uitgelopen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het verschil in cultuur en het feit dat veel mensen in Noord Europa thuis al een goede pc en internetverbinding hebben. Daarnaast is er ook een investering van ongeveer drie ton nodig om een bioscoop op een dergelijke manier om te bouwen.

Het volledige artikel over Cinegames is hier te vinden.