Hirsch Ballin wil onderzoek gewelddadige games

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil onderzoeken of de kijkwijzer voor gewelddadige games goed werkt. Volgens de minister werkt het huidige systeem voor leeftijdsaanduiding niet helemaal goed.

Nederland legt van oudsher de verantwoordelijkheid bij de ouders en de branche zelf. Zelfregulering door de branche is prachtig, maar we moeten wel kritisch blijven kijken of het effectief is, zei de minister dinsdag bij een EU-vergadering.

Zodra het onderzoek is voltooid kan er gekeken worden naar misschien wel een eventueel verbod: Uitkomst van het onderzoek kan mogelijk zijn dat we de meest gewelddadige games gaan verbieden.

Andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland waar heel veel games al niet verschijnen, kunnen dienen als voorbeeld. Ook is een samenwerking tussen de verschillende landen binnen de EU wenselijk.

Aanleiding van de hele discussie was de Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie). De goede man had de game The Rule of Rose mogen aanschouwen en deed het meteen in z'n broek van het psychische en fysieke geweld in de game.

Op dit moment is er in 16 Europese landen een kijkwijzer voor games. Deze Pan European Game Indicator (PEGI) is een initiatief van gamesfabrikanten en -distributeurs. De afbeeldingen binnen dit systeem zijn vergelijkbaar met die van films, een vuist staat bijvoorbeeld voor geweld.