Game "beamt" geuren, kleuren en geluiden in je hersenen

Sony heeft een patent gekregen voor een beaming-techniek die informatie direct in de hersenen projecteert. Dit kan gebruikt worden om mensen bijvoorbeeld de geuren en de smaak in een game echt te laten meemaken. Ook kan het eventueel gebruikt worden om blinde en dove mensen te helpen met het ervaren van games.

De 'beamer' zendt ultrasone pulsen naar bepaalde plekken in de hersenen waardoor het brein gefopt wordt en denkt dat het echt iets proeft of ruikt. Deze techniek lijkt afgeleid te zijn van een bestaande non-chirurgische ingreep, genaamd transcranial magnetic stimulation. Deze techniek stimuleert de zenuwen door middel van pulserende magnetische velden. Dit kon echter nog niet gefocussed worden op specifieke plekken in de hersenen.

"[...]
"The pulsed ultrasonic signal alters the neural timing in the cortex. No invasive surgery is needed to assist a person, such as a blind person, to view live and/or recorded images or hear sounds."
[...]"


Niels Birbaumer, een neuro-chirurg aan de Universiteit van Tuebingen in Duitsland, heeft verteld dat het deze techniek zeker mogelijk is. Sony heeft verteld dat er nog geen tests zijn uitgevoerd, maar dat het patent gebaseerd is op een mogelijke richting waarop we af koersen met de techniek.