Oranjes winnen rechtszaak tegen AP

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben de rechtszaak tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press gewonnen over de verspreiding van vakantiefoto’s . De rechtbank in Amsterdam bepaalde vanmiddag dat AP geen foto’s meer van hun privévakanties mag verspreiden of te koop aanbieden.

De Oranjes spanden de rechtszaak aan omdat ze zich in hun privacy belaagd voelden.

AP verspreidde eind juli foto's van de Oranjes op vakantie in Argentinië. Een viertal Nederlandse media drukte de foto’s middenin komkommertijd af. Het ging om vier foto's: Willem-Alexander met zijn vrouw en oudste dochter op skies en een abseilende Máxima.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) sloeg er op aan, omdat AP, Trouw, Algemeen Dagblad en GPD hadden deelgenomen aan de fotosessie op het Wassenaarse strand. Daar poseerde het gezin van Willem-Alexander voor de media. De uitnodiging vermeldde dat de RVD er vanuitging dat de privacy van de Oranjes deze zomervakantie zou worden gerespecteerd.

De Nederlandse media kwamen terug op hun beslissing de foto te publiceren nadat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hen had gesommeerd. Het hoofdkantoor van AP in New York vond dat de fotografe met respect had gefotografeerd en wenste niet op zijn schreden terug te keren.


Oranjes winnen rechtszaak tegen AP  (foto: DAG)