Boodschap Kim Jong-il voor president zuiden

Noord-Koreaanse gezanten hebben vandaag op bezoek bij de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak een boodschap overgebracht van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

De boodschap en dit contact met de leider van het noorden is een primeur voor de anderhalf jaar oude regering van Lee. De Noord-Koreanen waren een half uur bij het Zuid-Koreaanse staatshoofd "in een open en vriendelijke sfeer", zei een regeringswoordvoerder.

De Zuid-Koreaanse regering deed verder weinig mededelingen over de inhoud van de boodschap "vanwege de gevoeligheid ervan". Het ging over "vooruitgang in de inter-Koreaanse relaties".

Lee heeft de delegatie gezegd dat er geen problemen zijn die niet kunnen worden opgelost wanneer noord en zuid voor een dialoog kiezen om een oplossing te vinden.

De betrekkingen zijn onder de conservatieve Lee beduidend slechter geworden. Lee hield de toenaderingspolitiek, "de politiek van zonneschijn", voor vruchteloos. Hij staakte daarom hulp aan het noorden omdat de Noord-Koreaanse tegenprestaties ervoor uitbleven. Het noorden zou van zijn nucleaire projecten moeten afzien, maar deed eerder dit jaar zelfs nog een kernproef.

President Zuid-Korea ontvangt Noord-Koreaanse delegatie  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP