Ex-manager Beatles en Rolling Stones overleden

Allen Klein, de voormalig manager van de Beatles en de Rolling Stones, is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in New York aan de gevolgen van Alzheimer. In de jaren zestig was hij één van de meest invloedrijke personen in de muziekwereld, maar hij had ook vetes met zijn belangrijkste klanten.

Klein werd bekend (en later berucht) door contracten met de Rolling Stones en de Beatles, welke samenwerkingsverbanden later in rechtszaken uitgevochten werden. De breuk van de Beatles wordt door sommige fans ook aan Klein toegeschreven. 

Zijn temperament en vasthoudendheid bij het regelen van betere contracten voor de muzikanten voor wie hij werkte waren kenmerkend voor Kleins optreden. Hij deed dit onder meer voor Sam Cooke, Bobby Darin en Herman's Hermits.

Klein werd in 1979 veroordeeld voor belastingfraude, waarvoor hij twee maanden in de gevangenis heeft gezeten. Klein had inkomsten die hij had door de verkoop van promotiemateriaal van verschillende bands niet opgegeven aan de belasting. Het ging hierbij om cd's die eigenlijk gratis weggegeven moesten worden, maar die hij toch verkocht. Mick Jagger, frontman van de Rolling Stones, was hierdoor zo kwaad geworden, dat hij hem achtervolgde in de gang van een hotel.

Met dank aan sueme voor de submit.