Gaswolk ontsnapt bij Chemelot Sittard

Op het industrieterrein voor bedrijven in de chemische industrie Chemelot in Sittard-Geleen is even voor zes uur vanavond een gaswolk ontsnapt. Dit gebeurde bij een bedrijf op het zuidelijk deel van het terrein. Om welk bedrijf het gaat is nog niet bekendgemaakt, maar het is niet DSM of Sabic.

De brandweer houdt het ontsnapte gas bij elkaar met behulp van waterschermen. Bewoners van een nabijgelegen woonwijk in Beek hoeven zich niet ongerust te maken volgens een woordvoerder van Chemelot.

Uit voorzorg is wel het treinverkeer tussen Geleen en Beek stilgelegd. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging die tot een uur kan oplopen.

Update 21:10 uur:

Inmiddels is bekend dat het ontsnapte gas een mengsel is van vinylacetaat en etheengas. Door een lekkage in een reactor bij het bedrijf Celanese kon het gas ontsnappen. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen, noch was er gevaar voor de volksgezondheid.

De lekkage is inmiddels verholpen, en metingen hebben aangetoond dat er geen gas buiten het bedrijventerrein terecht is gekomen. Het treinverkeer is inmiddels weer op gang gekomen.