Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 20

Dit weekend werd de twintigste speelronde in de eredivisie gespeeld. Koploper AZ won zijn wedstrijd.Omdat de nummers twee en drie, Ajax en FC Twente, punten verspeelden heeft de ploeg uit Alkmaar nu negen punten voorsprong op de nummers twee en drie.

Ajax begon zijn wedstrijd tegen sc Heerenveen als beste, maar wist nauwelijks voor gevaar te zorgen. Alleen Sulejmani kreeg een kans, maar hij stuitte op keeper Vandenbussche. Naarmate de eerste helft vorderde kregen de Friezen meer grip op het spel, maar tot doelpunten leidde dit niet. Vlak na rust werd Ajax-verdediger Vermaelen met rood van het veld gestuurd toen hij de doorgebroken Beerens neerhaalde. Heerenveen voerde daarna de druk op en kwam op 1-0 na een benutte vrije trap van Pranjic. Ajax probeerde het daarna nog wel, maar Heerenveen had geen moeite om de voorsprong in de rest van de wedstrijd vast te houden.

AZ speelde tegen Sparta Rotterdam weer niet zijn beste spel, maar liet wel zien over genoeg kwaliteit te beschikken om ook dan wedstrijden te kunnen winnen. Kansen voor De Zeeuw en El Hamdaoui werden niet benut, maar na een uur was het een counter van Démbéle die AZ op voorsprong bracht. Sparta ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. Rose kreeg een kans, maar doelman Romero hield wederom zijn doel schoon. Een paar minuten voor tijd was het El Hamdaoui die met een kopie van het eerste doelpunt de wedstrijd besliste.

Mario Been nam het met zijn NEC op tegen zijn toekomstige club Feyenoord. NEC begon als betere ploeg aan het duel tegen Feyenoord, de Rotterdammers begonnen noodgedwongen met de talenten Nieveld en Leerdam in de basis. NEC kreeg in de eerste helft een aantal kansen, maar keeper Timmer hield Feyenoord op de been.Aanvallend wist Feyenoord niks te creëren. Na rust lukte dat na het inbrengen van Tomasson wel, maar Biseswar, Makaay en Slory scoorden niet. De wedstrijd leek daarmee in een gelijkspel te gaan eindigen, maar diep in blessuretijd was het Koenders die NEC alsnog een 1-0 zege bezorgde. Hij kopte een bal uit een vrije trap onhoudbaar binnen.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Roda JC won met 3-1 van Heracles Almelo en FC Groningen was met 0-1 te sterk voor ADO Den Haag. De wedstrijd tussen NAC Breda en FC Volendam eindigde in 1-1 en Vitesse won met 0-2 van Willem II. FC Twente kwam thuis niet verder dan 0-0 tegen FC Utrecht en PSV won met 0-3 van De Graafschap.