Horecaprijzen in tien jaar 40% gestegen
De prijzen in de horeca zijn de afgelopen tien jaar met ruim veertig procent gestegen. De inflatie bedroeg in deze periode ongeveer 25 procent. Dit blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging in de horeca was volgens het CBS de afgelopen tien jaar bijna altijd hoger dan de inflatie.
De prijzen in de horeca stegen in het derde kwartaal gemiddeld met 3,7 procent, zo maakte het CBS vorige week al bekend. Uit die cijfers bleek tevens dat de horeca de omzet tussen juli en september voor het eerst in vier jaar heeft zien dalen. De omzet nam met bijna een procent af ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.
Met de invoering van het rookverbod in de horeca heeft de omzetdaling weinig te maken, meldde het CBS een kleine week geleden. De neerwaartse lijn was al ingezet voor 1 juli. Het CBS stelt dat de forse daling van de horecabestedingen in het derde, maar ook het tweede kwartaal te wijten is aan de economische tegenwind. Consumenten bezuinigen volgens het CBS al snel op horecabestedingen als het economisch minder gaat. Maar mensen besteden ook minder aan horeca-uitgaven door forse prijsstijgingen.
Vooral in kantines stegen de prijzen in oktober dit jaar snel, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Accommodaties als hotels, vakantiehuisjes en campings schroefden hun prijzen nauwelijks op. Ook in de rest van Europa stegen de horecaprijzen de afgelopen jaren relatief hard, meldt het CBS. Duitsland vormt de uitzondering, waar de stijging van de horecaprijzen gelijk op ging met de gemiddelde consumentenprijs.
Restaurants en cafés zagen van alle horecaondernemingen hun omzet in het derde kwartaal het meest dalen. Zij zetten bijna twee procent minder om. Alleen hotels boerden iets beter dan vorig jaar. De cijfers hebben betrekking op cafés, restaurants, hotels en cafetaria's.