'Grens langer dicht voor Balkan-arbeiders'

Minister Donner van Sociale Zaken wil dat de grenzen minimaal nog tot 1 juli 2009 dichtblijven voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. Aanvankelijk zouden de grenzen voor deze mensen op 1 januari a.s. opengaan. Een voorstel hiertoe bespreekt Donner deze week in de ministerraad. Volgens ingewijden neemt het kabinet aan het einde van deze maand een besluit.

Donner verwacht van de Kamer weinig weerstand, aangezien het CDA eerder al kritisch was over het vrije verkeer vanuit Oost-Europa. De minister voert een aantal argumenten aan om de grens dicht te houden. Hij verwacht een hogere werkloosheid als gevolg van de kredietcrisis. Een groter arbeidsaanbod vanuit het buitenland is dan niet gewenst. Daarnaast houden ook onze buurlanden hun grenzen na 1 januari gesloten. Tot slot haalt hij de problematiek rondom de huisvesting van Poolse werknemers en malafide uitzendbureau's aan.

Er wordt wel kritiek vanuit de tuinbouw verwacht. Deze sector zit om mensen verlegen en ziet graag Oost-Europeanen komen om de vacatures te vervullen. Zij zullen echter bij het CWI moeten aankloppen om werklozen aan het werk te krijgen. Bulgaren en Roemenen kunnen pas een werkvergunning krijgen wanneer vacatures aantoonbaar niet kunnen worden opgevuld met 'nationaal' aanbod.

Vanaf 2014, wanneer de grenzen definitief opengaan, kunnen alle EU-burgers in de hele EU werken.