'Vaccinatie baarmoederhalskanker gaat gewoon door'

De landelijke invoering van inenting tegen baarmoederhalskanker voor alle meisjes vanaf 12 jaar wordt niet uitgesteld. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan de Kamer. Klink wil volgend jaar september met de vaccinatie starten, maar enkele onderzoekers en artsen stelden eind augustus in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat eerst meer onderzoek nodig is.

Het besluit van Klink tot een grootscheepse vaccinatie volgde op een advies van de Gezondheidsraad. Onderzoekers en artsen van het Erasmus MC, het UMCG en het Nederlands Kanker Instituut stelden echter dat het vaccin nog niet lang genoeg is getest op 12-jarige meisjes. Ze waarschuwden voor een overhaaste invoering.

De Gezondheidsraad reageert in het nieuwe nummer van hetzelfde tijdschrift, dat zaterdag verschijnt, op de onderzoekers en artsen. Volgens de raad hebben zij zich op dezelfde informatie gebaseerd, maar wegen zij die anders. Zo stellen de artsen dat de effecten van het vaccin op 12-jarigen niet lang genoeg zijn getest. De raad zegt dat de langetermijneffecten nog niet kunnen worden vastgesteld omdat de incubatietijd van baarmoederhalskanker vijftien tot twintig jaar is. Het vaccin is pas acht jaar onder de aandacht.

Verder vinden de artsen dat best nog even kan worden gewacht met de vaccinatie omdat het aantal nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker en sterfte zeer laag is geworden. Dat is vooral te danken aan uitstrijkjes die vrouwen vanaf hun dertigste iedere vijf jaar kunnen laten maken. De Gezondheidsraad vindt dat de artsen ten onrechte de suggestie wekken dat de ziekte geen probleem vormt en vaccinatie dus onnodig is. Ieder jaar zijn er zevenhonderd nieuwe gevallen en sterven tweehonderd vrouwen. Ongeveer de helft van de sterfte is onder vrouwen die geen uitstrijkje hebben laten maken, stelt de raad.

"Uitstel van vaccinatie zou veel vermijdbaar leed en op termijn jaarlijks ruim driehonderd vermijdbare ziektegevallen en ongeveer honderd sterfgevallen impliceren. De Gezondheidsraad heeft deze te behalen gezondheidswinst zwaar gewogen", stelt de raad. Minister Klink concludeert dat de vaccinatie gewoon wordt uitgevoerd.