Philips stopt verkoop tl-buis

Philips stopt in juli 2009 met de verkoop van de tl-lamp. En ook de energieverslindende conventionele armaturen gaan in de ban. Dat maakte het concern gisteren bekend in Aalsmeer, voorafgaand aan de lezing die Al Gore daar gaf.

Philips was een van de vele bedrijven die daar was vertegenwoordigd en verdiende met deze stap een pluim van minister Jacqueline Cramer (Milieu). Stoppen met de tl-lamp zorgt voor minder kwik in het milieu, terwijl ook evenveel energie wordt bespaard als 50.000 huishoudens produceren, becijferde Philips.

Luchtiger was in Aalsmeer de introductie van de bal met een boodschap, die als alles goed gaat vanaf april 2009 te koop zal zijn. De makers, Total Care Company, bieden een alternatief voor de bekende merkbal van bijvoorbeeld Nike. "De onze is zonder kinderarbeid gemaakt, en de broeikasgassen die bij de productie vrijkomen, compenseren we." De blauwe bal is opgesierd met een tekening en verbeeldt de aarde.

Verder hebben veertien organisaties, verenigd in de climate Neutral Group, zich dinsdag vastgelegd om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Ook compenseren ze 140.000 ton CO2, evenveel als de uitstoot van 15.500 huishoudens.

Urgenda, de in 2007 opgerichte stichting om Nederland duurzamer te maken, maakte van de gelegenheid gebruik voor te stellen Nederland zo snel mogelijk, en desnoods via noodwetten CO2-neutraal te maken. Het zou de opdracht moeten zijn voor een nog in te stellen Klimaatcommissie die zich bezighoudt met het voorkomen van bedreigingen door het veranderende klimaat, aldus Urgenda.