'Te dikke' Amerikaan ter dood gebracht

Een terdoodveroordeelde Amerikaan, die zijn executie probeerde uit te laten stellen door het Hooggerechtshof, heeft in Ohio een dodelijke injectie gekregen. Dat heeft een woordvoerder van de openbare aanklager gezegd.

De 41-jarige Richard Cooey had eerder op de dag al te horen gekregen dat zijn verzoek om de executie af te gelasten door het Hooggerechtshof was afgewezen. Cooey beweerde dat hij in de gevangenis zo dik was geworden dat zijn beulen moeite zouden hebben aderen te vinden om de injectie toe te dienen. Hiermee dreigde de executie volgens hem pijnlijk en inhumaan te zullen worden.

Om 10:15 plaatselijke tijd liep Cooey de executiekamer in en nam plaats op de tafel waarop het vonnis voltrokken werd. "Jullie hebben verdomme nooit enige aandacht getoond voor alles wat ik de afgelopen 22 en een half jaar gezegd heb, waarom zou iemand aandacht geven aan iets dat ik nu zeg", zei hij terwijl hij naar het plafond keek. Cooey tikte enkele malen met de vingers van zijn linkerhand voordat hij overleed en zijn gezicht paars uitsloeg.

Zes familieleden van de twee in 1986 door Cooey vermoorde studentes waren getuige van de executie. De familie was teleurgesteld dat Cooey op het einde nog vulgair en hatelijk was geweest.

Eerdere executies in Ohio verliepen niet allemaal even vlekkeloos. Vorig jaar werd iemand van hetzelfde postuur als Cooey ter dood gebracht. Bij hem had het executieteam moeite de injectie toe te dienen, waardoor de executie twee uur vertraging opliep. Er waren vergelijkbare problemen bij een executie in 2006.