Garantie op spaargeld ruim verdubbeld
Sommige banken staan op hun grondvesten te schudden. Geen prettige gedachte als je spaargeld daar is ondergebracht. Maar er is een vangnet.
Nederland garandeert 100.000 euro spaargeld bij Nederlandse banken. Dit is meer dan een verdubbeling, want tot vorige week was 40.000 euro gegarandeerd met een eigen risico van tien procent over de laatste 20.000 euro. De EU-ministers van Financiën hebben afgesproken dat alle EU-landen hun garantie tot minimaal 50.000 euro verhogen. Dat mogen lidstaten verdubbelen en dat hebben veel lidstaten, waaronder Nederland, gedaan. Hiermee hopen zij de ernstigste gevolgen van de kredietcrisis op te vangen.
Het depositogarantiestelsel geldt voor het saldo op de betaalrekening, spaarrekening en termijndeposito's. Aandelen of obligaties aan toonder vallen niet onder de regeling. Schulden, zoals een hypotheek, doorlopend krediet of persoonlijke lening, worden met het spaargeld verrekend. De garantie van 100.00 geldt per persoon per bank. Het aantal rekeningen is niet van belang.
Turkse banken die op de Nederlandse spaarmarkt actief zijn, hebben een Nederlandse dochter. Het zijn dus Nederlandse banken, die vallen onder het Nederlandse garantiestelsel. De Icesave spaarrekening van de IJslandse Landsebank loopt via een Nederlands bijkantoor, waardoor de eerste 20.000 euro spaargeld onder het IJslandse garantiestelsel valt. De IJslandse Kaupthing bank, die vooral in België actief is, werkt via een Luxemburgse dochter en valt onder het Luxemburgse stelsel.
In principe betaalt het Nederlandse depositogarantiestelsel binnen drie maanden na ontvangst van de aanvraag. Deze termijn geldt ook voor andere Europese garantiestelsel. De Nederlandsche Bank zorgt voor de betalingen, en verhaalt het uitgekeerde geld op de andere banken die onder het stelsel vallen. Overigens is de kans dat een bank failliet gaat erg klein. De ontwikkelingen bij Fortis hebben geleerd dat de overheid ingrijpt voordat het zover komt.