Een op vijf wapent zich tegen crisis

Twintig procent van de Nederlanders heeft al maatregelen genomen tegen de internationale financiële crisis of is dat nog van plan. Ze stellen grote uitgaven bewust uit, kopen voorlopig geen huis of brengen hun spaargeld onder bij een andere bank. Dat meldt EénVandaag donderdag op basis van een peiling onder negenduizend deelnemers aan zijn opiniepanel.

Bijna negen op de tien deelnemers verwachten dat de financiële crisis de Nederlandse banken zwaar zal treffen. Een kwart denkt dat er het komende jaar ook een Nederlandse bank failliet gaat.

Een meerderheid van 54 procent verwacht dat de crisis een negatieve invloed heeft op het eigen huishouden. Mensen vrezen volgens EénVandaag vooral voor daling van hun pensioenen en aandelen. Ook zijn ze bang dat hun huis minder waard wordt.

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) zei donderdag dat de gevolgen van de kredietcrisis in de Verenigde Staten beperkt blijven voor Nederland. In Nederland zouden banken en het toezicht daarop veel beter georganiseerd zijn dan in de VS. Mensen kunnen hun spaargeld gewoon op de bank laten staan, zei Bos. "Mijn geld staat er ook nog op. Er is geen enkele reden om in paniek te raken."