Canada zet deserteur USA land uit

De Canadese autoriteiten zetten een Amerikaanse militair het land uit die naar Canada is gevlucht omdat hij niet naar Irak wil worden uitgezonden. De 29-jarige Jeremy Hinzman heeft er al een missie in Afghanistan op zitten en zegt niet te willen meedoen aan de oorlog in Irak, die hij immoreel en illegaal noemt. Hinzman week in januari 2004 met zijn vrouw en kind uit naar Canada en vroeg daar de vluchtelingenstatus aan. Zijn eenheid had een maand daarvoor te horen gekregen dat Irak de volgende bestemming was.

Hinzman wacht bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten de krijgsraad, die hem tot maximaal vijf jaar cel kan veroordelen. De Canadese autoriteiten stellen zich op het standpunt dat de vluchtelingenstatus is voorbehouden aan mensen die in hun land van herkomst aan vervolging of marteling zouden worden blootgesteld of zelfs het leven zouden kunnen verliezen. Dat is in het geval van Hinzman niet aan de orde en dus moet hij terug naar de VS.

Tot dusverre zijn naar schatting zo'n tweehonderd Amerikanen naar Canada uitgeweken omdat zij niet in Irak willen dienen. In juni nam het Canadese parlement een niet-bindende motie aan die Amerikaanse deserteurs toestaat te blijven, maar de conservatieve regering van premier Stephen Harper legt die motie naast zich neer. Tijdens de Vietnam-oorlog kregen een kleine negentigduizend Amerikanen asiel in Canada.