'Brits parlement misleid over marteling in Irak'

Britse parlementsleden hebben vandaag een onderzoek geëist omdat een generaal en een staatssecretaris hen mogelijk hebben misleid over het gebruik van marteltechnieken in Irak.

Staatssecretaris van de strijdkrachten Adam Ingram (in 2004) en generaal Robin Brims (in 2006) zeiden tegen parlementsleden dat gedetineerden in Irak geen kap opkregen en dat ze niet werden gedwongen lang in ongemakkelijke houdingen te zitten. De praktijk was anders, staat in een rapport van de parlementscommissie voor mensenrechten.

Uit de lijkschouwing van een Irakees die overleed in gevangenschap blijkt dat hij in een ongemakkelijke positie was gedwongen door Britse soldaten. De Irakees, een receptionist in een hotel, en negen andere Iraakse burgers werden vijf jaar geleden door Britse soldaten gemarteld en mishandeld.

Het rapport van de parlementscommissie stelt dat de soldaten toestemming vroegen en kregen voor de marteltechnieken van hun brigadehoofdkwartier. Het Britse leger kondigde eerder deze maand aan dat een rechter een openbaar onderzoek gaat uitvoeren naar de dood van de receptionist.