Monumentaal fabriekspand Utrecht in brand

Door een brand is de voormalige sojafabriek Cereol aan de Kanaalweg in Utrecht bijna volledig in de as gelegd. De gevels van het leegstaande monumentale pand staan nog overeind. Dat heeft de brandweer vanochtend gemeld.

De brand is inmiddels onder controle en het nablussen duurt nog tot halverwege de ochtend. De brandweer kreeg rond kwart voor twee een melding binnen over de brand in het pand, dat zeker vijftig bij veertig meter groot is en vier verdiepingen telt.

De brandweer rukte uit met ongeveer tien wagens. Vier woningen in de omgeving van de fabriek zijn ontruimd. Zes mensen moesten hun huizen verlaten. Zij zijn ondergebracht bij familie en kennissen. Er zijn geen gevaarlijke stoffen bij de brand vrijgekomen.

Cereol sloot in 2002 zijn deuren. De fabriek stamt uit 1908 en moest dicht vanwege stank- en geluidsoverlast. De fabriek zou met uitzondering van de buitenkant gesloopt worden. De gemeente moet nog onderzoeken of de nog overeind gebleven gevels stabiel zijn voor hergebruik.

Op het terrein van de voormalig sojafabriek en de aangrenzende terreinen van TPG en KPN komen ruim tweehonderd woningen met ondergrondse parkeergelegenheid, een bibliotheek en horecagelegenheden.