Boerkaverbod mogelijk uitgebreid naar de zorg

Het boerkaverbod wordt mogelijk uitgebreid naar de zorg. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) gaat onderzoeken of er behoefte is aan een verbod op gelaatsbedekkende kleding in ziekenhuizen. Dat zegde de bewindsman donderdag toe tijdens een debat over de kwestie in de Tweede Kamer.

De Kamer debatteerde met maar liefst vijf ministers. Behalve Klink, beantwoordden de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken), Hirsch Ballin (Justitie), Vogelaar (Integratie) en Plasterk (Onderwijs) vragen van de fractiespecialisten over het boerkaverbod. In Nederland lopen naar schatting zo'n honderd vrouwen rond in een boerka.

Het kabinet wil het verbod voor gelaatsbedekkende kleding alleen invoeren voor ambtenaren en in het openbaar vervoer en in de klas. Een algemeen verbod komt er niet: het dragen van een boerka op straat blijft toegestaan.

Minister Klink kwam donderdag tegemoet aan het pleidooi van zijn partijgenoot Madeleine van Toorenburg. Het boerkaverbod moet gaan gelden voor zowel personeel als patiënten in de zorg, vindt zij. Vrouwen die een boerka dragen, zouden geen medische zorg moeten krijgen als zij hun gezicht niet willen laten zien. "Goede zorg kan echt alleen wanneer je de patiënt in de ogen kunt kijken", zei het CDA-Kamerlid.

Coalitiepartner PvdA steunt het CDA vooralsnog niet. "De vraag is of het een probleem is", zei Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Volgens hem komen er uit de zorgsector geen signalen dat een dergelijk verbod gewenst is.

Ook Klink ziet weinig in zo'n verbod voor de zorg, omdat er zich simpelweg nog geen problemen hebben voorgedaan. "Als iemand een andere arts of verpleegkundige wil, dan kan dat." En patiënten in boerka moeten zich weliswaar kunnen identificeren, maar het recht op zorg blijft onaangetast. Niettemin zegde hij 'een serieuze verkenning' toe naar de behoefte aan een verbod.

Het kabinet komt niet met nieuwe wetgeving voor het beperkte boerkaverbod. Politie en gemeenten kunnen goed uit de voeten met bestaande regelgeving zoals de wet op de identificatieplicht, zei minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). En ov-bedrijven kunnen in het huisreglement opnemen dat personen in een boerka of nikab niet welkom zijn. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) is hierover in gesprek met de vervoersbedrijven.

De regeringsfracties en de grootste oppositiepartij SP steunen de kabinetsaanpak. "Ik steun de praktische benadering", zei Ronald van Raak (SP). Hoewel de boerka volgens hem een 'eenrichtingsweg' is naar isolement, is het aan de vrouwen om zichzelf daarvan te bevrijden. " Een verbod heeft averechts effect en bevordert isolement."

De VVD en PVV vinden dat het voorstel van de regering niet ver genoeg gaat. De PVV wil dat de boerka ook op straat wordt verboden. En Henk Kamp (VVD) diende al eerder een eigen wetsvoorstel in om alle gezichtsbedekkende kleding te verbieden in de openbare ruimte. "Ook met een bivakmuts of integraalhelm op kun je jezelf onherkenbaar maken en zo de veiligheid van anderen bedreigen."

Kamp kreeg flinke kritiek op zijn wetsvoorstel van de PvdA. "Flauwekul", noemde Dijsselbloem het. "Welk probleem bent u aan het oplossen?" Volgens de sociaaldemocraat zit er niemand te wachten op 'Haagse symboolwetgeving'.