Alarm voor chemische reactie lading schip

In de Derde Petroleumhaven in Rotterdam zijn vanochtend diverse hulpdiensten ingezet in verband met een chemische reactie in de laadruimte van het schip Stolt Innovation. Dat liet de politie weten.

Het schip vervoert de koolwaterstofverbinding MDI (methyleendifenyldiisocyanaat) dat na aanraking met water een reactie heeft afgegeven. Daardoor is de temperatuur en de druk op het schip gestegen. De hulpdiensten proberen de temperatuur te verlagen met een neutraliserende stof.

De zegsman stelt dat het te vergelijken is met broei in een lading. "Er moet iets gebeuren om het proces te doorbreken. Nu is het onduidelijk wat er gebeurt. De druk in de tanker moet weer omlaag."

Hij stelt dat het proces van de chemische reactie gisteravond al was begonnen. De hulpdiensten besloten vanochtend het schip te verslepen naar een veilige plek. De boot ligt nu in het Calandkanaal. Een crisisteam is sinds negen uur in beraad.

MDI is de grondstof van polyurethaanschuimen (PUR). De stof is brandbaar. Bij een brand komen irriterende of giftige dampen (of gassen) vrij.