Studente lijdt aan knopenfobie

De Britse Gillian Linkins is doodsbang voor knopen. De 22-jarige studente wordt helemaal gek als ze een knoop ziet en rent het huis uit als ze bemerkt dat een huisgenoot een knoop aan zijn kleding heeft. De angst is ontstaan op haar zevende, toen Gilian verplicht een schooluniform moest dragen.

"Ik deed altijd al moeilijk wanneer ik me moest aankleden" , vertelt ze. "Maar het werd nog erger met de knopen van het uniform." Haar 23-jarige vriend mag dan ook alleen kleren dragen met een rits, anders komt Nate Dorrington er bij Gilian niet in.

"Het aanraken van knopen voelt aan alsof ik kakkerlakken streel. Het voelt eng en vies aan. Mijn broer plaagde me ook altijd. Toen we klein waren zat hij me achterna met mijn moeders knopenblik."

Ondanks dat een knopenfobie een vreemde angststoornis is, staat de studente niet alleen in haar fobie. Naar schatting zouden er wereldwijd zo'n 75.000 mensen lijden aan een dergelijke fobie. Ondanks dat Gilian zegt al van alles te hebben geprobeerd om van haar fobie af te komen, is ze nog niet over haar angst heen.