Explosies in grootste stad Birma

In de grootste stad van Birma, Rangoon, hebben zich volgens ooggetuigen zondagavond op verschillende plaatsen in het centrum twee explosies voorgedaan, een rond 20.00 uur plaatselijke tijd en de ander ongeveer een uur later. Niemand raakte gewond.

De bommen waren geplaatst onder geparkeerde auto's. Op het moment dat ze ontploften waren weinig mensen op straat. Beide straten werden na de explosies snel door de politie afgezet.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de explosies opgeëist. Terrorisme is in Birma vrijwel onbekend. Het land wordt sinds 1962 door militairen bestuurd. Demonstraties voor meer democratie werden in september 2007 hardhandig de kop ingedrukt. Volgens de Verenigde Naties kwamen daarbij minstens 31 mensen om het leven, terwijl duizenden werden opgepakt.

Birma verkeert in een politieke impasse sinds 1990, toen de Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi de verkiezingen won, maar door het leger werd belet de macht over te nemen. Suu Kyi staat nu onder huisarrest; van de afgelopen achttien jaar heeft zij er twaalf zonder proces in gevangenschap doorgebracht.