Ontwikkelingsgeld Uruzgan gaat door tot 2009

Icoon PolitiekNederland zal in ieder geval tot 2009 ontwikkelingsgeld in Uruzgan steken, ook als de Uruzganmissie na augustus 2008 niet wordt verlengd. Dat schreven de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie), en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in een antwoord op Kamervragen van de SP.

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) vroeg zich af wat de ministers ervan vonden van de kritiek van verschillende vertegenwoordigers van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. De ministers geven toe dat het lang duurt, maar zijn het niet eens met het oordeel dat er geen sprake is van wederopbouw in de ‘Nederlandse’ provincie. Ook de beschuldiging dat er geen ‘masterplan’ is voor de wederopbouw verwijzen ze door naar de prullenmand.

De directeur van Healthnet TPO beweert dat zijn personeel niet kan werken in het gebied dat in de invloedsfeer van de Nederlandse militairen ligt. Volgens Save the Children gaan er ongeveer 20.000 jongens en vier- tot vijfhonderd meisjes van de in totaal 120.000 kinderen in Uruzgan naar school. Oxfam Novib en Cordaid hebben toegegeven zelf niet goed te kunnen controleren of het geld voor Uruzgan wel goed wordt besteed.

Dat moeten ze overlaten aan de Afghaanse non-gouvernementele organisaties (ngo’s) waarmee ze samenwerken. Oxfam Novib laat in HP/De Tijd weten dat lokale ngo’s niet naar Kamp Holland willen komen voor overleg, omdat ze niet samen met militairen gezien willen worden uit angst voor wraakacties.

De Nederlandse ngo’s willen ook niet naar Uruzgan, omdat zij ook bang zijn voor het gevaar. Volgens de ministers is het een proces dat lang duurt. Volgens hen is er een begin gemaakt met de uitvoering van plannen uit Kabul voor educatie en gezondheidszorg, verschillende wegen en bazaars zijn hersteld, er zijn radio-uitzendingen, er zijn 20.000 amandelbomen uitgedeeld aan de bevolking en ruim 100 boeren hebben saffraanbollen geplant. De ministers beweren dat ruim 40 procent van de bevolking van Uruzgan profiteert van deze kleine projecten.